8 načina kako ostati zdrav i nakon ramazana: koje navike zadržati?

8 načina kako ostati zdrav i nakon ramazana: koje navike zadržati?

Fatima Jackson-Best promatra neke navike za koje bismo trebali razmotriti da ih napustimo ili usvojimo sada kada je sveti mjesec završen.  

Još jedna godina sa završenim ramazanom prolazi, ali to ne znači da moramo ostaviti sve iza sebe. Ovisno o tome kako je vaš mjesec prošao, možda ste usvojili neke zdrave navike, a možda i neke nezdrave. Od jela do kasno u noć do isprobavanja novih namirnica, evo šta možete razmotriti da održavate ili odbacite nakon mjeseca posta.

1. Doručak. Vaši roditelji su bili u pravu: doručak je najvažniji obrok u danu. Buđenje rano na sehur je tražilo od vas da odaberete više hranjivih tvari – gustu i zasitnu hranu, da vas drži tokom dana posta. Zobena kaša, cjelovite žitarice i složeni ugljikohidrati su najbolji način da se odbije glad.

Zadržite je: Nađite vremena ujutro za obrok – i neka bude dobar. Ljudi koji doručkuju su također manje skloni prejedanju i biranju nezdrave hrane kasnije tokom dana.

2. Odmor od teretane. Teško je vježbati tokom posta (iako neki ipak uspijevaju), a još i teže znojiti se prije 3 sata ujutro ili nakon 8 navečer. Ali naše tijelo treba vježbu; ona pomaže u borbi protiv depresije i pretilosti.

Odbacite je: Ako ispadnete iz rutine vježbanja tokom ramazana, vratite se u nju čim prije moguće. Počnite vježbati dva do tri puta sedmično po 30 minuta, a onda povećajte učestalost za optimalno zdravlje.

navike2

3. Hurma prije jela. Svi znamo raskošni okus hurme nakon dugog posta. A da li ste znali da jedenje voća poput ovog može također pomoći u procesu probave, te upravljanje količinom našeg obroka?

Zadržite je: Hurme su ukusne tokom cijele godine! Zamijenite ih i drugim vrstama svježeg voća za još više vitamina i minerala.

 

4. Obroci kasno noću. U nekim dijelovima svijeta muslimani su morali da poste do 21 sat, pa čak i kasnije, što znači da su kasne večere postale dio našeg načina života. A da ne spominjemo grickanje prije i nakon teravije! Jedenje do kasno u noć može biti teško našem probavnom sistemu i može dovesti do prejedanja, što nikada nije dobra stvar.

Odbacite je: Sada kada možete imati tri obroka dnevno, olakšan je povratak na večeru u ranim večernjim satima. Dajte si nekoliko sati da se vaš želudac opusti prije nego što odete u krevet. Vaše tijelo će vam biti zahvalno.

navike3

5.  Zajednički obroci. Bilo da ste domaćin, ili gost na iftaru tokom ovog mjeseca, mnogi od nas se slažu da je najupečatljiviji dio ovih obroka društvo i razgovor. Obrok sa porodicom i prijateljima je sjajan način za podjelu hrane i međusobno povezivanje.

Zadržite je: Pokušajte jesti za stolom češće sa svojom porodicom. Preuzmite inicijativu da redovno pozivate goste na večeru u svoj dom. Povezivanje preko hrane je drevna umjetnost koja nikada ne zastarijeva.

6. Isprobavanja novih namirnica. Jedan od najboljih dijelova ramazana jeste izmjena vlastitih izbora jela, učeći o drugim kulturama kroz hranu. Pronađite novu neisprobanu namirnicu u supermarketu i pokušajte je pripremiti na zanimljiv način.

Zadržite je: Izmjena namirnica odbija dosadu i podržava izazove u kuhinji; nastavite istraživati široki spektar hrane!

7. Pijenje puno vode. Sedmicama smo pokušavali ostati hidrirani kroz duge, vrele dane posta. Nekoliko čaša vode tokom sehura i iftara se činilo dovoljnim, a ujedno se izbjegavaju druge vrste tečnosti u korist hladne čaše H2O.

Zadržite je: Voda, ne samo da sprječava dehidraciju, već također održava kožu čistom, pomaže u probavi i generalno je najzdravija tekućina koju možemo konzumirati. Sada kada je možete uzimati tokom cijelog dana, iskoristite prednost i naspite tu čašu.

8. Redovan post. Suzdržavanje od hrane i pića je obilježje ramazana, ali sunnet (tradicija poslanika Muhammeda, s.a.v.s.) je postiti jedan dan sedmično izvan mjeseca ramazana. Također je zaključeno da je post zaista zdrava navika za usvojiti: nedavne medicinske studije otkrivaju da to smanjuje rizik od srčanih bolesti, te nivoa kolesterola.

Zadržite je: Pokušajte postiti ponedjeljkom nekoliko puta tokom mjeseca, kako biste zadovoljili svoje duhovne i zdravstvene potrebe – to je win-win situacija.

Uvijek je teško reći zbogom ramazanu, ali razmišljanje o nekim dobrim i lošim navikama koje smo usvojili, može nam pomoći da vodimo bolje i zdravije živte.

Zapamtite da naše tijelo ima prava nad nama. Jedno od najvažnijih je iznenađujuće jednostavno: čuvajte ga dobro…

(Tekst preuzet sa aquila-style.com)

© Divithana, 2013