Merdžan kaduna – simbol starogradske žene

Merdžan kaduna – simbol starogradske žene

U narednom periodu prenosićemo odabrane tekstove sa bloga Tarika Jažića iz rubrike Legende starogradskih mahala. Više o autoru možete pronaći na dnu članka.

Za vrijeme gradnje utvrda oko starog grada Sarajeva, na Vratniku se desio jedan neobičan slučaj koji je vremenom prerastao u legendu. Narod se skupio, donijelo se kamenje za izgradnju zidina i samo što su krenuli sa poslom, naišli su na jedan veliki problem.

Na prostoru Ravnih Bakija zid se na jednom mjestu nije mogao nikako ozidati. Zidari su došli na ideju da umjesto kreča miješaju so i jaja kako bi zid bio čvršći, ali ni to im nije pomoglo. Preko dana bi uspjeli da povežu kamen, ali kada bi sutra ujutro došli da nastave sa zidanjem, vidjeli bi da se sve urušilo.

Kako nisu znali riješiti sami problem, oni pozvaše jednog hodžu kojeg je narod smatrao vidovitim. Hodža im reče da je na tom mjestu najvjerovatnije sahranjen kakav evlija i ako žele da riješe problem prvo moraju to mjesto ograditi, pa ga onda zaobići zidom i zid se više neće srušiti. Tako i bi.

Pretpostavlja se da je na tome mjestu bila ukupana Merdžan kaduna, kći Mel šejha koja je bila udana za jednog pijanicu koji bi je vazda tukao i zlostavljao. Međutim, ona je sve to strpljivo podnosila, pa je čak i jednom prilikom omotala pamukom i krpama štap kojim ju je tukao muž, kako ne bi nažuljao ruku dok je tuče. Njeno strpljenje i žrtvovanje bilo je nagrađeno od Boga koji je učini jednom od rijetkih žena evlija. Merdžan kaduna je umrla u Sarajevu između 1695. i 1696. godine, a njen grob se nalazi na Ravnim Bakijama.

Komentar Divithane: Cijela povijest Bosne i Hercecgovine je protkana teškim životnim pričama žena koje su trpile i tako se smatrale dobrim ženama. Danas nije i ne treba da bude tako. U patrijarhalnim sistemima strpljivim i jakim ženama su se smatrale žene poput Merdžan kadune. Danas nam je ostao amanet da promijenimo stvari i da najbolje od nas budu one koje ne dozvole da se dese sudbine poput ove.Da simbol starogradske žene budu one koje naprave najbolje uslove za odrastanje mladih djevojaka, omoguće im izbor, slobodno kretanje i ravnopravnost.

 

 

About The Author

Tarik Jažić je mladi pisac, aktivista i poduzetnik. Angažovan je i politički na prostoru općine Stari Grad, te nastoji kroz svoj angažman doprinijeti i poboljšanju mladih, kao i cjelokupnom unapređenju općine Stari Grad Sarajevo. Autor je i jedne knjige, a kroz udruženje Metamorfoza afirmiše mlade pisce da objavljuju svoje radove. Pored toga, bavi se i edukacijom kroz svoju firmu Mentor, kao i marketinškim uslugama. Njegov blog možete pratiti na: https://tarikjazic.wordpress.com/
© Divithana, 2013