Podsjetnici Ramazana – zekat i sadekatu-l- fitr

Podsjetnici Ramazana – zekat i sadekatu-l- fitr

„One koji vjeruju i čine dobra djela i molitvu obavljaju i zekat daju čeka nagrada kod Gospodara njihova; i ničega se oni neće bojati i ni za čim oni neće tugovati.” (El-Bekare, 277)

Zekat je  treći stub islama, a riječ znači onaj koji pročišćava. Davanje zekata se smatra sredstvom čišćenja nečijeg bogatstva i duše. Zekat je obavezni akt svih muslimana koji su duševno zdravi i imaju finansijska sredstva, iznad praga nisaba. Nisab je šerijatom precizirana količina imetka na koju se daje zekat.

Iznos zekata se plaća od strane pojedinca, a ovisi o količini bogatstva i vrsti imovine koju posjeduje, tako da se 2,5% zekata plaća za osnovna sredstva, kao što su novac, zlato i srebro. Međutim, ako bogatstvo iznosi manje od praga (nisaba) onda zekat nije obavezan.

Zekat treba da se plaća samo na tu imovinu koja prelazi propisane granične ili minimalne vrijednosti. Ova minimalna vrijednost se izračunava na osnovu tržišne cijene od 85 grama zlata ili 595 grama čistog srebra. Moraju biti u vlasništvu osobe/porodice za jednu cijelu godinu i moraju se platiti 2,5% od ukupnog posjeda.

Značajnu ulogu zekata u krugu bogatstva unutar islamskog društva odigrava i sadekatu-l-fitr. U slučaju  sadekatu-l-fitra, svaki pojedinac treba da izračuna koliki će biti njegov udio u dobrotvornim svrhama, te da zajednica pronađe one koji zaslužuju takvu milostinju. Stoga, sadekatu-l-fitr igra veoma važnu ulogu u razvoju i povezivanju zajednice. Bogati su dužni da dolaze u direktan kontakt sa siromašnima, a siromašni su u kontaktu sa izuzetno siromašnima. Ovaj kontakt između različitih nivoa društva pomaže izgraditi stvarne spone bratstva i ljubavi unutar Islamske zajednice i trenira one koji imaju, da budu velikodušni prema onima koji nemaju.

Zakat-Pillars-Of-IslamSadekatu-l-fitr također daje siromašnima sredstvo s kojim mogu uživati u prekidu posta zajedno sa ostatkom muslimana. Dakle, cilj sadekatu-l-fitra je duhovni razvoj vjernika. Odustajanjem od dijela svog bogatstva, vjernici se uče višim moralnim karakteristikama velikodušnosti, samilosti, zahvalnosti Bogu i pravednosti.

Tu je i doprinos socijalnoj stabilnosti. Čišćenjem duša bogatijih od sebičnosti i siromašnijih od zavisti i ogorčenosti protiv društva, zaustavlja se mržnja među ovim klasama i omogućava se stvaranje bratstva i solidarnosti.

U tom smislu možemo razumjeti stav Ebu Bekra, prvog halife r.a. pri prvom pokušaju da se obustavi isplata zakata od strane onih koji su odbili da ga plate. On je iskoristio muslimansku vojsku da podrži ovo pravo i prisiljen neposlušnosti da plate zekat zajednici, u skladu s principima koje je slijedio nakon Poslanika s.a.w.s.  izjavio: “Kunem se Bogom, boriću se protiv onoga ko pravi razliku između namaza i zekjata. Allaha mi, ko odbije samo jedno davanje (tj. jednu devu ili ovcu na ime zekjata) koje je činio u vrijeme Poslanika ja ću se boriti protiv njega.

Poslanik, a.s., je naredio davanje zekata u javnu blagajnu zajednice, Bejtu-l-mal.  I danas je na snazi fetva od 26. jula 2013. godine davanja zekata i sadekatu-l-fitra u Fond Bejtu-l-mal, kojim upravlja Rijaset islamske zajednice u BiH.

Što god vi udijelite od imetka, bit će vam nadoknađeno i neće vam nepravda biti učinjena.” (El-Bekare, 272.)

 

Jednostavan obračun zekata kojeg ste dužni dati možete izvršiti pomoću aplikacije.

Detaljnije informacije o obavezi zekata i sadekatu-l-fitra, te fetvi za Bejtu-l-mal možete pronaći na rijaset.ba

© Divithana, 2013