Novcem bh. građana tokom ramazana priređeno više od 25 hiljada iftara za Sirijce

Novcem bh. građana tokom ramazana priređeno više od 25 hiljada iftara za Sirijce

Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS je tokom ovogodišnjeg ramazana priredio više od 25.000 iftara za sirijske postače, žrtve rata, javlja Anadolu Agency (AA).

Sredstva su prikupljena od dobrih i saosjećajnih ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine, a EMMAUS je slične projekte pokretao i prije ramazana kada su šleperi humanitarne pomoći upućivani u ratom pogođenu Siriju.

Dostavljanje humanitarne pomoći realizovano je u saradnji sa turskom humanitarnom organizacijom IHH-a. Pomoć je dostavljena na područje Al Baba, Jarabulusa, Mare i Azeza.

Do kraja ramazana, muslimanskog mjeseca posta, od sredstava prikupljenih u Bosni i Hercegovini bit će priređeno 25.388 iftara za sirijske postače.

Pomoćnik direktora MFS – EMMAUS Elmedin Škrebo je podsjetio da je fond ranijih godina prikupio značajnu pomoć u vidi brašna, ulja te pelena koja je isporučena Sirijcima.

– Želimo biti uz Sirijce. Pomoć dostavljamo u saradnji sa humanitarnom organizacijom IHH-a. Nastavit ćemo pomagati tim ljudima – rekao je Škrebo.

On je najavio da EMMAUS planira slanje novih humanitarnih konvoja za Kurban-bajram. Podsjetio je da je narod BiH bio u sličnoj situaciji u periodu 1992-1995. te izrazio solidarnost i nadu da će rat u Siriji što prije prestati.

Turska humanitarna organizacija IHH je tokom ramazana 2017. godine prikupila i podijelila oko 2,5 miliona iftara. Prema izjavi IHH-a koordinatora u Kilisu Serkana Oktema IHH je uz sirijski narod već sedam godina, koliko i traje rat u ovoj zemlji.

(Izvor: faktor.ba)

© Divithana, 2013