Međunarodno ramazansko takmičenje u fotografiji (IRPC – Capture the Spirit of Ramadan)

Međunarodno ramazansko takmičenje u fotografiji (IRPC – Capture the Spirit of Ramadan)

Vjerovatno smo svi već, manje-više, upoznati sa IRPC- Međunarodnim fotografskim takmičenjem ‘Capture the Spirit of Ramadan – International Ramadan Photograph Competition’ (Uhvati duh ramazana) ( IRPC Facebook page koje se organizuje evo već petu godinu zaredom. Ne samo upoznati, već očarani fotografijama koje objavljuju i svaki dan po nekoliko puta osvježavamo pozadinu ‘desktop’-a ovim fotografijama.

Svi smo naprvu bili oduševljeni idejom koja je krenula viralno, putem društvenih mreža, i to veoma uspješno. Od Amerike, preko evropskih zemalja, do dalekog Istoka.  Preko ovog takmičenja smo se upoznali sa tradicijom i ramazanskim običajima kroz objektive diljem svijeta.

Svake godine se ovo takmičenje održava u mjesecu ramazanu, i traje 30 dana nastojeći inspirisati kreativnost i povezati kulture. Posljednjh godina, zbog velikog priliva fotografija određene su tri kategorije: duhovnost, arhitektura i kultura. Prema broju lajkova i glasovima žirija određuju se pobjednici (9 nagrada). Sve fotografije koje pristignu se objave.

Nagrade prema izboru žirija, a prema kriteriju: utjecaj i poruka, kreativnost, kvalitet fotografije i tehnička ispravnost, se nagrađuju novčanim nagradama( $1500, $1000 i $500).

293393_137523966340367_120056374753793_213737_4862473_n

Misija projekta je da se pruži međunarodna platforma umjetnicima kako bi podijelili svoju kreativnost i kako bi se slomili stereotipi i razriješilo pogrešno shvatanje Islama, a sve to kroz umjetnost, arhitekturu i kulturološki diverzitet. IRPC danas pruža najveću bazu fotografija ramazana na svijetu, a cilj im je da objave knjigu ovih fotografija i pokrenu međunarodnu izložbu koja bi putovala od zemlje do zemlje.

Ako se i vi bavite fotografijom i voljeli biste prenijeti lijepu poruku iz BiH (a imamo štošta za pokazati), pošaljite svoju fotografiju i okušajte svoju stručnost i nadarenost.

(Urednica ovog posta se nije mogla odlučiti za fotografiju, tako da Vam je najbolje da odete na galeriju, nađete sebi najljepšu fotografiju i zamislit eu ovom članku.)

© Divithana, 2013