…MOM SREBRENIČKOM HEROJU

…MOM SREBRENIČKOM HEROJU

Ovo je samo jedna priča u moru neispričanih priča o jednom heroju, jednom jetimu, jednom životu i svemu onome što on nosi. Sabina, hrabra i mlada žena, hrabra koliko i njen otac, je smogla snage i smjelosti da svoja  sjećanja i strahote koje je preživjela, ostavi zabilježene  generacijama koje dolaze. Samim tim, nišan  i ime njenog babe neće ostati samo broj na mezarju u Potočarima, već zapis kako je život živio, koga je iza sebe ostavio i da je bio voljen cijelim jednim malenim bićem.

Sabina Hodžić-Mehmedović, rođena je u Zvorniku 1986. godine. U Srebrenici je završila prva dva razreda osnovne škole. Zbog ratnih dešavanja morala je napustiti Srebrenicu.Školovanje je nastavila u Sladnoj i Tinji kod Srebrenika, gdje je završila osnovnu školu. Srednje obrazovanje je završila u Srebreniku, a studirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, gdje je diplomirala na Odsjeku žurnalistika i stekla zvanje diplomirani žurnalista.Ovo je prva Sabinina knjiga i posvetila je svom ocu Sabitu. Sabina je preživjela genocid u Srebrenici i u tom zločinu izgubila sve muške članove porodice. Sabina Hodžić–Mehmedović živi u Tinji kod Srebrenika sa mužem Admirom i kćerkom Asjom.

Sabina nam u knjizi opisuje dane njenog najranijeg sjećanja, bezbrižnog i sretnog djetinjstva do samog početka rata. Opisuje svoju porodicu, svog babu i  šta je sve imala, te šta je njoj početak rata donio i odnio.  Zatim čitateljima govori o izlasku  iz svog udobnog doma i putu za Srebrenicu, životu u tom gradu i dolasku u Potočare. Do u tančine prepričava svoj rastanak s voljenim babom i nadom da će se ponovo sresti.

Ta malena djevojčica nas vodi na put kako bismo vidjeli surovost i težinu izbjegličkog života i nakon prelaska na slobodnu teritoriju. Sve je to ostalo duboko urezano i zapamćeno u glavi ove, tada devetogodišnje, djevojčice. Nastaviti život bez voljenog oca parala je i para utrobu ove djevojčice, djevojke, majke.

Odakle je crpila snagu? Kako je bilo doći u Potočare prvi put nakon devet godina genocida i rastanka s babom? Kakvo značenje ima lutkica sa korica knjige?

Sve ovo s bolom pretočeno na papir uz  mnoštvo fotografija, da čitateljima približi priču, nalazi se u knjizi koju zaista vrijedi pročitati i imati u svojoj kućnoj biblioteci. Knjiga pisana dušom i suzama. Knjiga: …MOM SREBRENIČKOM HEROJU

Oče voljeni, tebe više nema.
Moje oči stalno lutaju.
Misli su moje s tobom.
Nadala sam se da ćeš jednom, možda i doći.
Da ću ti nasmijana u zagrljaj pohrliti.
Ali tebe, oče, više ovdje nema
Nikad više ti nećeš doći.
Ali jednog dana, oče moj
U tvoj svijet, u bijelom, ja ću tebi doći.

© Divithana, 2013