Pilgrims at Home- Hodočasnici kod kuće

Pilgrims at Home- Hodočasnici kod kuće

Za sve nas koji ove godine ne idemo na hadž ( a i dalje dovimo i nadamo se da nas Uzvišeni uskoro pozove pa da i mi odemo), vrijedni Rabata tim pružio nam je priliku da na zanimljiv način pojačamo svoje ibadete za vrijeme deset dana mjeseca Zulhidže, te da budemo ”hodočasnici kod kuće/pilgrims at home”.

Šta je ”Pilgrims at Home”?

Radi se o takmičenju u kojem učestvuju timovi iz cijelog svijeta koji su sačinjeni od po pet sestara. Tzv. ibadetska olimpijada, za cilj ima da nam ojača ibadetske mišiće koji su se možda malo i opustili nakon mjeseca Ramazana. Princip takmičenja je da se za obavljanje određenih ibadeta dobiju bodovi, a na kraju svakog dana sabiraju se bodovi tima i prijavljuju. Zanimljivo je i da to da se za svaki propušteni farz namaz gubi 50 bodova. Iako nam je svima jasno da je uloga bodova nešto sasvim drugo ovdje, ipak kada se stavi u kontekst da se za propušteni namaz gubi 50 bodova, koje sa druge strane jako mukotrpno ”zaradimo”, dobijemo zanimljiv doživljaj obavljanja namaza i šta ustvari znači njegovo propuštanje.

Takmičenje nije obično takmičenje u bodovima, već ima puno jaču i dublju dimenziju podsticanja i ohrabrivanja jedni drugih na dodatne ibadete u ovim mubarek danima, ali također i testiranja svojih vlastitih granica. Na kraju takmičenja svi redovno zaključe da mogu daleko više nego što su očekivali od sebe.

Kada?

Takmičenje počinje prvog dana mjeseca Zulhidže, odnosno 11. augusta 2018. godine i traje desetak dana.

Kako?

Uskoro će biti objavljen priručnik u kojem će biti objašnjeni svi detalji, o kojim se ibadetima radi, koji nosi koliko poena i ostala pravila. Uz priručnik dođe i lista za bilježenje bodova.

Ukoliko ste zainteresovani da učestvujete, možete se javiti u komentar ispod teksta, pa ćemo vas kontaktirati sa detaljima kojoj grupi pripadate i ko vam je vođa grupe. Zatim će biti napravljena (vjerovatno viber ili slično) grupa za komunikaciju sa svojom grupom. Do početka takmičenja potrebno je da se upoznate sa pravilima, a kada takmičenje krene da komunicirate sa svojim sestrama iz grupe, te na kraju dana da podijelite broj svojih bodova.

Ko?

Sve sestre kooje žele da čine što više ibadeta za vrijeme deset dana mjeseca Zulhidže. Iako je priručnik sa pravilima na engleskom jeziku, grupe će biti sastavljene od sestara iz BiH, pa i ako ne razumijete najbolje neke stvari, druge sestre vam mogu pomoći i prevesti šta je potrebno. Nemojte da vam nepoznavanje jezika bude prepreka da učestvujete.

Prošle godine su učestvovala dva tima iz BiH, a ove godine već do sada imamo formirano oko 10 timova iz BiH. Nadamo se do samog početka da će biti još.

 Više detalja

U ovom tekstu pokušala sam vam dati neke osnovne informacije, a za više detalja svakako bih svima preporučila da pročitaju predivan osvrt koji je Leila napisala prošle godine: http://divithana.com/sehara/religija/duhovnost/promjena-u-nama-ibadetski-trening-duse-i-tijela/

I za sve one koje se pitaju imaju li one vremena za ovo, isto sam se i ja pitala nakon što sam pročitala priručnik i zaključila da pored posla, djece, kućnih i drugih obaveza nema šanse da išta od toga stignem, ali sam ipak odlučila pokušati. Zanimljiva stvar koja mi se desila (a i druge sestre učesnice to potvrđuju), što sam više ibadeta uvodila, to sam više bereketa osjećala u vremenu i u drugim stvarima. Obaveze su se nekako tako lako završavale, a sve se više vremena oslobađalo za ibadete, koji zaista naprave duboku promjenu u nama. Znači, dovoljan vam je nijet da odlučite da krenete u to, a dalje će se stvari posložiti same od sebe.

© Divithana, 2013