Hz. Merjem, simbol pokornosti Allahu

Hz. Merjem, simbol pokornosti Allahu

I kada meleki rekoše: ”O Merjem, tebe je Allah odabrao i čistom stvorio, i boljom od svih žena na svijetu učinio.” (Ali Imran, 42.)

Allah Uzvišeni bira čestite i održava ih čestitima, kada je rob vjeran Stvoritelju, i Gospodar je robu blagonaklon. Čani Kur’an hazreti Merjem spominje čak 34 puta, bila je zadužena posebnim zadatkom pa je Kur’an naziva lijepom biljkom. Hazreti Merjem, primjer ženama svih vremena i civilizacija, simbol pokornosti, izdržljivosti, cvijet koji je jačinom imana procvjetao u društvu koje je bilo u nevjerstvu.

Merjem je bila u potpunosti pripremljena za ulogu koja joj je namijenjena, njena shvatanja, pokornosti Božijoj volji, bit će i ostati jedinstven primjer među svim ženama. Muhamed, a.s., je rekao da je Merjem žena koja se izdvaja nad ostalima i čija je duša poslije smrti preselila u berzah: „Četiri žene su odabrane na ovom svijetu: ”Imranova kćer Merjem, Mezahimova kći Asija,  Huvejlidova kći Hatidža i Muhamedova kći Fatima.”

Simbol robovanja Allahu

„Merjem, budi poslušna Gospodaru svome i licem na tle padaj i s onima koji molitvu obavljaju i ti obavljaj.“ (Ali Imran, 43.)

Merjem je, još kao djevojčica, bila ustrajna u klanjanju. Njenu pokornost potvrđuje i Mudžahid koji kaže: “Hazreti Merjem bi toliko klanjala da bi joj otjecali članci na nogama. Ona je običavala boraviti u mihrabu, niši za molitvu u hramu; pa, kad god bi Zekerijja, a.s., došao u mihrab gdje je ona boravila, primijetio bi da ima hrane.”

Odakle ti ovo, Merjema?, on bi upitao, a ona bi odgovorila: ‘Od Allaha! Allah onoga koga On hoće opskrbljuje bez muke.” (Ali Imran, 37.)

Mudžahid, Ikrime, Seid ibn Džubejr i neki drugi kažu: “To znači da bi Zekerijja, a.s., kod nje pronalazio ljetnog voća u vrijeme zime, a zimskog voća u vrijeme ljeta! Bila je Allahov evlija, neka je Allahovo zadovoljstvo s njom na oba svijeta.”

Hazreti Merjem je nosila ogroman teret ali je u svemu svojom pokornošću željela postići Njegovo zadovoljstvo, pokoravajući se samo Njemu. Jačina imana, čestitost, trajni ibadeti, opskrba bez uloženog truda su je uzdigli na visok stepen poštovanja. Toliko je bila zaokupljena ibadetom da je i njena pojava odavala stanje duhovnosti, u očima drugih je bila simbol pobožnosti, čestitosti i čistoće. Ibadete nije željela napustiti ni u trenucima velike gladi, time ne želeći izgubiti niti jedan trenutak koji bi provesti u sjećanju na Gospodara, a svaki posao je obavljala u svjetlu ibadeta.

Merjemino strpljenje

Bila je svjesna da će je njenom putu pratiti uvrede, ali ona je u svemu bila pokorna Allahovoj volji, znajući ulogu svoga djeteta, koje je trebalo upućivati na Pravi put, pozivajući u vjeru u  Jednog Allaha. Znala je da društvo u kojem je rođena živi iskvareno i da ne poštuju tuđa prava. Kada se pred njima pojavila sa djetetom u naručju, grdili su je i nazivali pogrdnim imenima. Hz. Merjem je mislila šta bi učinila da joj se Allah, dž. š, nije smilovao i darovao joj još veći iman i strpljivost? ”I dođe ona s njim porodici svojoj, noseći ga.” (Merjem, 27.) A u hadisu Poslanika, a.s., se kaže: “Allah, dž.š., stavlja na kušnju svoga roba kojeg voli.”

Hazreti Merjemino tijelo, duša i srce su bili čisti, te je ona jedinstven primjer svim ženama svijeta, ona je jedinstven putokaz Pravog puta. U potpunosti je bila predana Allahu Uzvišenom, a sve njene vrline potekoše upravo iz pokornosti Njemu. Njena pokornost je priznata od Allaha, dž.š., hvaljena je u Kur’anu. “I Merjemu, kćer Imranovu, koja je nevinost sačuvala, a Mi smo udahli u nju život i ona je u riječi Gospodara svoga i knjige Njegove vjerovala i od onih koji provode vrijeme u molitivi bila.” (Et-Tahrim, 12.)

Rabija Arifović/akos.ba

© Divithana, 2013