Upoznajte “Nur sisters”!

Upoznajte “Nur sisters”!

U mjesecu maju u posjeti smo bili njemačkim gradovima Wiesbadenu i Mainzu. Za vrijeme naše posjete, između ostalog, upoznali smo grupu djevojaka koja nas je naprosto oduševila i koja sa pravom zaslužuje mjesto u našim Inspirativnim muslimankama. Nadamo se da će nas njihov primjer sviju podstaći da budemo proaktivne na svim životnim poljima te da ćemo na taj način odgajati buduće generacije. Ko zauzima mjesto u našim ovosedmičnim Inspirativnim muslimankama pročitajte u nastavku.

jghjgh
Dio naše posjete zahtijevao je boravak u Islamskom centru u Mainzu u kojem se aktivno okupljaju muslimani i muslimanke ovog grada ali i okoline. U ovom centru svake subote već sedam godina okuplja se omladinska grupa „Nur sisters“. Trenutno, ovu grupu čine djevojke različitih nacionalnosti u dobi od 15-20 godina, na čelu sa njihovom voditeljicom Almirom Begić. Svake subote ove vrijedne mlade djevojke odvajaju dio svog vremena kako bi zajednički, tematski širile svoje znanje sa duhovnog i svjetovnog aspekta.

Ove mlade djevojke naučile su nas mnoštvo pouka, i da smo se samo sa njima vratile u Bosnu, svakako bi bile odveć bogate novim spoznajama.

One su divan primjer da bez obzira na udaljenost od svoje domovine ipak i dalje gaje običaje, drže do svoje tradicije i kulture. Njihova elokventnost, širina u pogledima, optimizam, pozitivan i jasan stav su nas naprosto oduševile.

DSCN2753
Kroz razgovor saznajemo da su većina rođene u Njemačkoj, i da se uprkos tome ipak u društvu susreću sa mnoštvom izazova. Činjenica je da čim odete iz svoje domovine postajete stranac. Tako i muslimani u Njemačkoj bez obzira na porijeklo, status, postignuća itd. uvijek ostaju stranci i tako ih se doživljava i tretira. Zbog toga ove djevojke moraju uvijek da teže maksimumu, te njihova praksa postaje da se uvijek trude više postići. Iz ovoga su proizišli njihovi ciljevi i ambicije da nastave sa svojim školovanjem te da nakon završenih studija i drugih škola budu aktivne građanke društva. Svjesne problema na koje nailaze muslimani, spremne su a i sposobne da mijenjaju svoju zajednicu i položaj muslimana u njoj.

Motivisane Divithaninim primjerom iskreno se nadamo da će u budućnosti nastaviti da budu pokretačice pozitivnih projekata te da će i na taj način da doprinesu Ummetu.

DSCN2695
Ipak, ono što nas je najviše oduševilo i po čemu ćemo ih naročito pamtiti jeste u njihovom plemenitom cilju da zajedno odu na Umru. Naime, ove vrijedne djevojke imaju plan da do 2016. godine skupe novac za odlazak na Umru. U tu svrhu svakog vikenda prave kolače koje prodaju na lokalnom marketu. Do sada su skupile manje od polovine, ali ne posustaju. Motivacija im je, kažu, ako ne skupe potreban novac, onaj sakupljeni dat će muškom dijelu džemata! 😀 Ne dajte se cure, uz Božiju pomoć da odete i na Umru i na Hadždž jednog dana, a i muška ekipa da bude istim počašćena.

Zahvaljujemo se njima i ostatalim džematlijkama na ukazanom gostoprimstvu, toplini i dragošću kojom su obasipale naš boravak, kao i za podršku i podsticaj za dalji rad i trud. Molimo dragog Allaha dž.š. da vam uvijek poklanja najljepše poklone iz Njegove nepresušne riznice i da vas uvijek drži na Pravom putu. Amin!

© Divithana, 2013