Upoznajte Jackie Ying, dobitnicu nagrade za najveće naučno postignuće

Upoznajte Jackie Ying, dobitnicu nagrade za najveće naučno postignuće

Žene su uvijek gurane sa strane, čak i ako rade nešto bolje od svojih muških kolega. Samo zbog njihovog spola, žene imaju tendenciju da dobijaju manje pažnje za odlično urađen posao. Nejednakost je još uvijek prisutna u današnjem društvu. Današnje generacije žena postaju svjesnije šta islam zaista govori o njihovim pravima i obavezama, čak iako se argument nejednakosti koristio protiv islama. Zbog toga one i bivaju aktivnijima i učestvuju više. Jedan primjer je Jackie Y. Ying, impresivna ličnost za dodati na listu muslimanki koje postižu sjajne stvari. Žena koju definitivno trebate upoznati.

Jackie Y. Ying je rođena 1966. u Taipei-u. Odgajana je u Singapuru i Njujorku. U Singapuru je pohađala jednu od najboljih srednjih škola, a kada je napunila 15 godina, preselila se u Njujork. Tamo je maturirala sa B.E. summa cum laude – sa najvišim počastima u hemijskom inžinjeringu, 1987. godine. Nakon toga je pohađala Princeton, te privatni istraživački univerzitet Ivy League, gdje je završila svoj MA 1988. godine i svoj doktorat 1991. u hemijskom inžinjeringu. 2001. je postala redovni profesor na Massachusetts institutu tehnologije, bolje poznat kao MIT. Ona je jedan od najmlađih profesora MIT-a.

Trenutno je izvršna direktorica Instituta bioinžinjeringa i nanotehnologije (IBN) u Singapuru. Profesorica Ying je prepoznata brojnim nagradama za istraživanje. Radi i u odboru za savjetovanje u društvu biološkog inžinjeringa, te je u odboju za naučno savjetovanje u Molekularnim granicama i također na Univerzitetu kralja Abdulaha za nauku i tehnologiju centra katalize. Također, počasni je profesor na Univerzitetu kralja Saudijske Arabije, Jilin univerzitetu u Kini, Sichuan univerzitetu u Kini i Nanyang tehnološkom univerzitetu u Singapuru.

Dodatno, ona je glavni urednik u Nano danas, međunarodnom recenziranom akademskom časopisu posvećenom nanonauci i tehnologiji i ima 340 objava u vodećim časopisima. Profesorica Ying također ima preko 150 osnovnih patenata, već izdatih ili na čekanju, od kojih su mnogi uspješno licencirani za komercijalizaciju u multinacionalnim kompanijama. Jedna od kompanija u kojima je su-osnivač, SmartCells, Inc., je razvila tehnološku platformu koja je sposobna da auto-reguliše puštanje inzulina zavisno od nivoa glukoze u krvi.

Razvoj nanočestica osjetljivih na glukozu

Kako to funkcioniše? Laboratorija profesorice Ying je razvila nanočestice osjetljive na glukozu koje mogu auto-regulisati ispuštanje inzulina zavisno od nivoa glukoze u krvi. To je sistem dostave lijeka koji zaobilazi potrebu praćenjem glukoze u krvi za sistem koji zaobilazi potrebu za ubadanjem prsta. Umjesto kroz injekcije, dozvoljava da se inzulin dostavlja oralno ili nazalno, što doprinosti pacijentima tako što im pomaže da spriječe hiperglikemijske i hipoglikemijske uslove i povezana oštećenja organa.

Fascinantno, zar ne? Za svoj sjajan rad na ovom istraživanje, osvojila je Mustafa nagradu „Vrhunsko naučno postignuće“ 24. decembra 2015. godine. Nagrada koja, ne samo da nagrađuje poboljšanje ljudskog života, već također je top nagrada dodjeljivana bijenalno vrhunskim istraživačima i naučnicima od strane zemalja članica Organizacije islamske kooperacije.

ying

Posebna žena sa briljantnim kapacitetima i uzor svakoj muslimanki. Još jedan primjer koji pokazuje djelovanje žene u nauci, području u kojem uglavnom djeluju muškarci. Povrh svega toga, žena koja slijedi korake ashabijski, poput onih koje također mogu biti nađene u politici, obrazovanju, sudovima islamskih pravnih nauka i intepretaciji šerijata, u trgovini i komercijali, u agrikulturi, mediciji i njegovateljstvu itd.

 

 

mvslim.com

 

© Divithana, 2013