Upoznajte Danu Arabiyat: 15-godišnjakinju koja je dizajnirala satelit koji se rješava svemirskog smeća

Upoznajte Danu Arabiyat: 15-godišnjakinju koja je dizajnirala satelit koji se rješava svemirskog smeća

Opće je poznata činjenica da imamo i višak smeća na našoj planeti. Trudimo se da ga umanjimo i recikliramo. Međutim, izgleda da otpad nije više ograničen samo na Zemlju: svemir je također preplavljen krhotinama svih vrsta i veličina. Bespotrebno je reći da ostaci ovih otpada oblijetaju oko planete brzinom i do 7,8 kilometara u sekundi. Drugim riječima: brzina metka.

Čak i mali komad svemirskog otpada koji bi pogodio satelit može uzrokovati kritične štete. Zbog ovoga u posljednje vrijeme naučinici pokušavaju iznači prikladan način otklanjanja krhotina. 15-godišnja Dana Arabiyat iz Jordana je uradila upravo to. Istraživala je ovo i nadošla na ideju: uređaj koji bi mogao detektovati i prići otpadu. Kada se takav komad približi, otvori se kontejner otporan na metke koji ga uhvati. Kada kontejner dosegne svoj kapacitet, siđe ka Zemljinoj atmosferi gdje sagori na isti način kao i meteori.

860-header-space-debris

Dana je pozvana da prezentuje svoju ideju na Intel Međunarodnom sajmu nauke i inžinjeringa, događaju organizovanom od strane Društva za nauku. Prošlog mjeseca u Pittsburg-u, prisustvovalo je više od 1702 finalista iz preko 70 zemalja svijeta.

 

 

(student.societyforscience.org)

 

© Divithana, 2013