Od SOS sela do ponosne majke

Od SOS sela do ponosne majke

Od napuštenog djeteta u izbjeglištvu, do balerine i baletnog pedadoga. Tako bi se nakraće mogao sumirati život Dragane Seferović-Pilav. Ispred dvije srednjoškolske diplome i fakultetskog obrazovanja, društvo ipak stavlja njeno romsko porijeklo.

Sa samo godinu i osam mjeseci roditelji su Draganu Seferović-Pilav ostavili u bolnici u Foči jer djevojčica nije mogla hodati ni puzati.

– S obzirom na to da je počeo rat, konvojem su djecu iz doma poslali u Njemačku. I ja sam bila u tom konvoju, te sam se tek 1997. godine vratila u Sarajevo u Dom na Bjelavama, a nakon toga su me 1998. godine prebacili u SOS Dječije selo koje se tada tek formiralo – prisjeća se Dragana.

U kući je, ističe, vladala prava porodična atmosfera.

– Bila je to velika porodica, nas puno djece i majka koja se brinula o nama. Tu sam ostala do drugog razreda srednje škole, i nakon toga sam se preselila u kuću za mlade na Breki, gdje su boravila djeca iz SOS sela. Nije se puno toga promijenilo, djeca su bila ista, samo umjesto majke imali smo odgajatelje – kazala je Dragana.

U kontaktu sa braćom i sestrama

Pohađala je uporedo Srednju tekstilnu školu i Srednju muzičku školu, subotom je išla na glumu i časove izrade keramike. Uvijek je imala ispunjene dane, malo slobodnog vremena.

I danas je, kaže, u kontaktu sa braćom i sestrama iz Dječijeg sela, te kada se sastanu prisjećaju se svojih nestašluka, malih dječijih vragolija.

– Ali sjećamo se i majčine topline, njenog odgoja i ophođenja prema nama jer za drugo nismo ni znali, a bilo nam je lijepo. Sa SOS majkom smo svakodnevno u kontaktu. Ona stanuje blizu mene i viđamo se, sa nanom moja djeca idu u park – ističe.

Imala je želju da upozna roditelje. Kasnije je saznala da je otac tražio u bolnici u Foči u kojoj su je ostavili sa nepune dvije godine, ali bezuspješno.

– Otac me našao u SOS selu i tada mi je rekao da je razveden od moje mame, da ona sada živi u Italiji, da se zove Zehra i da imam 11 braće i sestara. Jedna od sestara me kontaktirala putem Facebooka i tako sam se čula i sa mamom, a 2016. godine sam otišla da je upoznam. Susret sam zamišljala bezbroj puta ranije, pa kada smo se srele, to je bilo drugačije od onoga što sam zamišljala. Gledala sam je, shvatila da puno ličimo, ali i da njene bore odražavaju njenu borbu kroz život – kazala je Dragana.

Iz kuće za mlade Dragana je odselila u studentski dom, te je upisala Fakultet za sport. Na trećoj godini studija upoznala je muža Semira i udala se, a potom i diplomirala. Danas je majka dva dječaka, dvogodišnjeg Emina i osmomjesečnog Edina.

– Radila sam kao baletni pedagog u Zenici i zbog trudnoće sam prestala da radim. Sada vrijeme provodim sa djecom. Nastojim da ih naučim da se njih dvojica vole i poštuju. Trudim se kao majka da im nadomjestim ono što ja nisam imala. Ne želim da budem previše stroga, ali neću ni da im pustim sve što požele – kaže Dragana, te dodaje da su njoj tokom odrastanja najviše nedostajali braća i sestre.

Muž velika podrška

Znala je da ih ima, ali i da joj nisu blizu. I danas joj kaže isto fali jer djeca nemaju daidže i tetke pored sebe. Njena biološka braća i sestre rasuti su po svijetu. Ipak imaju, kaže, njenu braću i sestre iz SOS Dječijeg sela, pa njih djeca zovu tetkama i daidžama.

Muž Semir, trener taekwandoa, pun je tolerancije i ljubavi. Pružao joj je, kaže, podršku u svim trenucima u životu, a njena prošlost mu nije predstavljala problem.

Dragana pored želje da opet radi kao baletni pedagog i da radi sa djecom radi na pokretanju privatnog biznisa uz pomoć SOS Dječijeg sela.

– Oni daju podsticaj svojim korisnicima za pokretanje biznisa i pomažu u realizaciji najboljih ideja. Sada radim na izradi biznis plana kako bih pokrenula malu firmu za šivenje jastuka za dojenje, trudnice i djecu sa zdravstvenim problemima – pojašnjava.

Dragana je danas sretna žena, majka i supruga, voli balet, svira klavir, sa mužem i djecom trenira taekwando, bave se i drugim vrstama sporta, a na policama u dnevnoj sobi nalazi se gomila knjiga.

Borilačku vještinu trenira već pet godina, ali tek u posljednje vrijeme i takmičarski te je za mjesec dana već osvojila tri medalje. Odlučila se pokriti i počela nositi hidžab 2017. godine ali nije zvanično promijenila ime jer je, kako kaže, to jedino što ima od oca. Boreći se protiv predrasuda zbog romskog porijekla, naučila je da u životu nema prepreka i ograničenja. Tome želi naučiti i svoja dva sina.

 

 

© Divithana, 2013