Novi projekat Belme Čorbo: “Princeze sa krunom i osmijehom”

Novi projekat Belme Čorbo: “Princeze sa krunom i osmijehom”

Belma Čorbo, fotograf i grafički dizajner neumorno radi i oduševljava publiku svojim novim poduhvatima. Ovog puta riječ je o projektu “Princeze sa krunom i osmijehom”. Porazgovarale smo sa Belmom i donosimo vam osnovne informacije o ovom projektu.

Šta je cilj projekta “Princeza sa krunom i osmijehom?”

Cilj mi je žene muslimanke, princeze sa krunama, prikazati kao jednostavne osobe. Pokušavam dati neki svoj mini doprinos razbijanju nametnutih stereotipa o ženi muslimanki kao zatvorenoj, potlačenoj, ugnjetavanoj itd.
Moje princeze su vesele, sa širokim osmijesima, ali u isto vrijeme odlučne da u svojim životima čvrstim koracima idu naprijed i daju svoj doprinos napretku i prosperitetu. Pokušavam da njihove osmijehe stavim u prvi plan, te ovaj projekt iskoristim i kao neki pacifistički momenat, širenja pozitivne vibracije među ljudima.

Kako je nastala ideja i kako se realizovala?

Ideja se rodila sasvim slučajno, pretpostavljam izrevoltirana islamofobičnim tenzijama svuda u svijetu. Na često organizovanim fotoshootinzima se susrećemo, upoznajemo, saznajemo jedna o drugoj i družimo se. S obzirom  na to da je projekat koncipiran kao priča povezana sa fecebookom, tu je kreiran album, te je trenutno to i način dogovaranja i organizovanja daljih susreta i širenja ovog projekta.

13938599_1102183913207429_7686843754837513922_n

 

Kako ste zadovoljni reakcijom javnosti?

Moram reći da sam izuzetno pozitivno iznenađena intresovanjem žena da stanu pred kameru. Za vrlo kratko vrijeme javio se veliki broj zainteresovanih žena koje su prepoznale vrijednost ovog projekta.
Mislim da je ovaj projekt zapravo na foru nekih sličnih projekata prezentacije ljudi sličnih profila u svijetu. Način da se iskoriste društvene mreže u ovakve svrhe je idealan način  za promociju pozitivnih vrijednosti, u ovom slučaju žena muslimanki.
Šta mislite, koji je glavni razlog uključivanja žena muslimanki u ovaj projekat?
 
U današnje vrijeme globalne mržnje, rata, nesreće mislim da je posebno važno pokušati pričati pozitivne priče.
Mislim da svima nama toga zaista nedostaje i vjerujem da je i to jedan od važnih razloga zašto imam toliko zainteresovanih za ovakvu jednu priču.
13932903_1103545419737945_15954966643242069_n
 I na kraju informacija za sve zainteresovane žene/djevojke sa hidžabom, koje bi željele biti dio ove divne priče – kako se mogu prijaviti?
Sve zainteresovane muslimanke za učešće u ovom projektu me mogu  kontaktirati preko mog ličnog profila, ili profila na stranici BelmaART. Uslov je da nose krunu i da su spremne ponijeti osmijeh 🙂
Album “Princeze sa krunom i osmijehom” možete pogledati na: Belma ART
© Divithana, 2013