Ministrica obrazovanja Francuske: Najat Belkacem

Ministrica obrazovanja Francuske: Najat Belkacem

Najat Belkacem rođena je 1977. godine u marokanskom selu Beni Chiker. Odrasla je u siromašnoj porodici koja se bavila poljoprivredom i stočarstvom.

Još kao dijete, u borbi za egzistenciju odselila je u Francusku gdje se njen otac zaposlio kao građevinski radnik.U Francuskoj je stekla srednje i visoko obrazovanje. Nakon studija radila je kao aktivista za prava žena, a 2008. godine je izabrana za glasnogovornicu francuske Vlade. Od 2012. do 2014. godine radila je kao ministrica za prava žena.

U vladi francuskog premijera Vallsa, 2014. godine je preuzela funkciju ministrice za obrazovanje, visoko školstvo i nauku te je na toj poziciji i danas. Ona je prva žena i ujedno najmlađa osoba do sada koja obnaša tu funkciju.

„Iako je francusko društvo demokratsko, izbor žene na visoku poziciju se može nazvati historijskim posebno zbog činjenice što sam muslimanka a pored toga i imigrant. Nije bitno ko ste i odakle dolazite, bitno je da imate jasan cilj u životu i da svim srcem stremite ka tome. Nisam ni sanjala da ću postići ovako nešto, ali sam oduvijek učila i radila. Rad i znanje vas nikada ne mogu izdati, jer ako ste uporni u tome rezultati su neminovni“, izjavila je Belkacem.

 

Preporod.com

© Divithana, 2013