Jasmina Fajkić: Djevojka koja inspiriše svojim humanitarnim radom

Jasmina Fajkić: Djevojka koja inspiriše svojim humanitarnim radom

Inspirativne muslimanke je rubrika u kojoj predstavljamo djevojke/žene koje svojim radom, trudom i zalaganjem djeluju na širi krug ljudi, postižu rezultate i uzorne su u onome što rade. Zbog toga je ekipa portala Divithana uvidjela potrebu da široj javnosti predstavi Jasminu Fajkić, aktivisticu i veliku humanitarku iz Travnika.

1.      Za početak nam se predstavi. Ko je Jasmina Fajkić?

Ja sam Jasmina Fajkić i rođena sam u Travniku prije 28 godina. U Travniku sam završila osnovnu i srednju školu, te Ekonomski fakultet pri Univerzitetu u Tuzli. Skoro 11 godina se bavim humanitarnim radom, jer me to zaista ispunjava i volim pomagati ljudima.

2.      U Travniku, ali i dosta šire si poznata kao velika humanitarka. Reci nam da li djeluješ kao individua ili u sklopu određenih organizacija?

Humanitarne akcije najčešće radim kao individua, ali uz pomoć svojih prijatelja koji su zaista tu uvijek da pomažu. Posebno bih izdvojila Nuru Hadžić koja se zaista trudi da podrži svaki moj humanitarni podvig i koja je moja desna ruka u svemu.

3.      Koje su najveće humanitarne akcije koje si organizovala?

Tokom ovih deset i više godina organizovala sam zaista mnogo akcija, kako za pojedince tako i za institucije. Od najvećih akcija treba spomenuti akcije za pedijatrijski odjel bolnice i Doma zdravlja Travnik, kao i za odjel onkologije bolnice za plućne bolesti  u Travniku.

4.      Nedavno si organizovala akciju za Pedijatrijski odjel, Doma zdravlja Travnik. Koji je aktuelni projekat?

Početkom godine sam pokrenula aukciju dresova i sportske opreme, kako bih pomogla i olakšala rad pedijatrijskog odjela Doma zdravlja Travnik. Prikupila sam 14 hiljada KM,  a novac je iskorišten za nabavku neophodne opreme za što lakše liječenje malih pacijenata. Akciji su se odazvali veliki sportisti među kojima je i najbolji fudbaler svijeta Messi.

Poslije akcije za pedijatriju prikupljala sam novac također putem aukcije, za opremanje odjela onkologije u Travniku. Otvaranjem ovog odjela olakšalo bi se liječenje oboljelih od karcina pluća. U toj akciji sam prikupila 12.071,51 KM.

13590268_10154162332260569_3212721347693499180_n

5.      Svaki posao ima kako prednosti, tako i nedostatke. Nadamo se da tokom svog rada nisi imala neugodna iskustva, jer prije svega obavljaš human posao i olakšavaš muke ljudima. Koja pozitivna iskustva nosiš sa terena?

Kroz ove akcije sam prošla kroz dosta toga, bilo je i lijepih i ružnih scena. Ružne scene potisnem kada vidim osmijeh na licu neke nane kojoj smo pomogli ili malog dječaka kojem smo kupili bicikl.

Sretna sam jer sam kroz ove akcije upoznala i divnu Amru Kazija, kojoj sam prikupljala novac za transplantaciju bubrega i sa kojom sam nakon akcije ostala u predobrim odnosima. Sada se svakodnevno družimo, a prije akcije se nismo ni poznavale.

6.      Znamo da si dobila posebno priznanje od načelnika općine Travnik, nagradu za činjenje dobra… Koja još priznanja su vezana za tvoje ime? Kako se osjećaš kada drugi ljudi prepoznaju tvoj rad i zalaganje?

Sve akcije koje radim, radim s ciljem da ljudima pomognem i da dragi Allah bude zadovoljan. Presretna sam i ponosna jer sam prošli mjesec bila gost u UNICEF-u u Sarajevu na prijedlog Edina Džeke, gdje sam prezentovala svoj humanitani rad. Moram istaći posebno Izeta Hajrovića i Edina Džeku koji redovno pomažu moje akcije, kao i novinara Jasmina Ligatu koji se zaista svakodnevno trudi da mi pomogne.

14183919_10154309091570569_3825876259671043366_n

7.      Šta te najviše inspiriše u radu sa ljudima. Koji je tvoj glavni motivator?

Ja sam posebno osjetljiva na stare i iznemogle osobe, pa kada pomognem nekoj nani ili dedi koji loše žive, i koji kažu:„Allah te nagradio„ meni ništa više ne treba.

To je jedan duševni mir i zadovoljstvo koje se ne može ničim platiti. Humanost je jedna lijepa osobina, a sreća je uvijek veća kada se sa nekim dijeli.

8.      Kao muslimanka prije svega, humanitarka, aktivistica, žena… šta imaš poručiti našim čitateljkama?

Svim čitateljima bih željela poručiti da se svakodnevno trude da učine neko dobro djelo, da nekome pomognu. Nije to nekada ni materijalno. Lijepo je uputiti toplu riječ, ponijeti kese svom komšije. Vaše malo nekome će značiti mnogo.

 

 

14333022_10154365405900569_8016997945138274357_n

Jasmina je osoba koja o sebi mnogo ne govori. Zato njena djela roman pišu. Veoma je skromna i nije spomenula mnogobrojne akcije koje je radila, ali mi ćemo to uraditi, samo da vidite da ima dobrih duša koje dunjalukom hode.

Jasmina je djeci iz nekoliko osnovnih škola sa područja Općine Travnik obezbjedila užinu za cijelu školsku godinu. Ona je organizovala zajednički omladinski iftar na Starom gradu u Travniku na kojem je prisustvovalo oko 600 osoba. To je osoba koja je zaslužna za unapređenje Pedijatrijskog odjela i za redovno uljepšavanje svakodnevnice najmlađim pacijentima. Dobila je mnogobrojna priznanja, a čvrsto vjerujemo da će ono najveće dobiti na onom svijetu insallah.

13631535_10154169888845569_3575766690605073477_n

Jasmini želimo svako dobro i još puno pozitivnih priča.

 

© Divithana, 2013