Hazreti Hatidža: Poduzetnica sedmog stoljeća

Hazreti Hatidža: Poduzetnica sedmog stoljeća

– o Poslanikovoj (a.s.) supruzi

 Dok žene širom svijeta obilježavaju Međunarodni Dan žena, prepoznajemo i priznajemo veliki napredak u jednakosti spolova, kao i napredak koji dolazi u predstojećim bitkama. Slavimo put kojim su žene išle kako bi se izborile i omogućile svoja prava, još od ranih 1900-ih. Veliku čast dajemo ženama naše današnjice, kao i prošlosti (od početaka industrijskog društva) koje su branile prava žena i njihovu jednakost i sjećamo ih se u svakoj pobjedi i prekretnici, jer se zasnivaju na fundamentalnim korijenima. I ja, također, sam zahvalna ovim ženama i crpim inspiraciju iz njihove snage i hrabrosti.
Međutim, za mene ovo putovanje počinje mnogo prije 1908., utrke kada je 15 000 žena marširalo New Yorkom, zahtijevajući manje sati rada, veće plate i pravo na glasanje. Ovo priznavanje snage i moći žena možda ide i prije zabilježene historije.
Ono  dolazi i uz Hatidžu bint Huvejlid, prvu suprugu poslanika Muhammeda a.s.

Dok slavimo sve žene prošlosti i sadašnjosti, biramo da istaknemo poduzetnicu predislamske Arabije – Hatidžu bint Huvejlid, koja služi kao primjer osnaživanja žena, više od stoljeća prije i samog koncepta spolne jednakosti.

MINISTRICA PO DANAŠNJIM ARŠINIMA

Talentovana trgovkinja Hatidža, naslijedila je očev trgovački posao, ali i sposobnost vođenja jednog biznisa. Veže se sa ukrcavanjem karavana Kurejšija na jedno trgovačko putovanje, kada se Hatidžin karavan izjednačio sa svim karavanama Kurejšija zajedno. U suštini, među njenim imenima, bila je poznata kao „Amirat-Quraysh“ – Princeza Kurejšija.
Zbog talenta i ekspertize koju je posjedovala, mnogi visoko cijenjeni Arapi su tražili njenu ruku za brak. Bila je dva puta udata prije braka sa poslanikom Muhammedom a.s. Pomagala je čak prvom mužu u njegovim biznis poduhvatima.

U društvu u kojem su žene bile percipirane kao veliki finansijski teret roditeljima i gdje su mnogi vlastitu žensku djecu zakopavali, Hatidža je razbijala stereotipe i opstala kao uspješna poslovna žena u muškom svijetu.

Zapravo je bila predmoderni izvršni direktor, zapošljavajući čuvene službenike da trguju u njeno ime i održavajući cijelo preduzeće iz kuće u Mekki. Jedno vrijeme i upraviteljica pijace, što bi danas bilo ekvivalent ministarskoj poziciji. Poslujući na velikim udaljenostima, Hatidža je bila svjesna rizika nepoštenja i varljivosti među uposlenicima i bila je vrlo mudra u procjeni karaktera i iskrenosti – što ju je i dovelo do Muhammeda a.s., koji je bio poznat kao El-Emin – pouzdan i povjerljiv.

Hatidža nastavlja biti uzor savremenim ženama, koje čak ni u UK-u i razvijenim Zapadnim zemljama nisu dobile potpunu jednakost u isplati u odnosu na muškarce ili po prisutnosti u svijetu biznisa i politike (podsjećamo na nedavne proteste žena na Islandu).

DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Nadalje, Hatidžu pamtimo po njenom čistom srcu, darežljivosti, mudrosti i dobroti. Kaže se da je Hatidža uobičavala hraniti siromašne, novčano pomagati rodbinu, pa čak i obezbjeđivati brakove za one čije porodice nisu imale sredstva za brak. Osim toga, udala se za siroče, u društvu u kojem se status zarađivao prema plemenskim pripadnostima (i dalje je bio pripadnik plemena Benu Hašim). Ne samo da se udala za Muhammeda a.s. koji je bio skromnih sredstava, nego je pokazala i veliku hrabrost i postojanost prihvatajući njegovu misiju, prepoznajeći poslanstvo i prihvatajući Islam.

Hazreti Hatidža je bila Poslanikova podrška, emotivno i novčano. Vrlo hrabro se nosila sa svim suprotstavljanjima njegove poruke i strpljivo izdržala progon i vrijeđanje s kojim su se suočavali. Pored svega, predala je svoje bogatstvo za širenje Islama, oslobađanje robova – vjernika, te hranjenje i zbrinjavanje prvobitne islamske zajednice.

Velikim dijelom su njena hrabrost i podrška ono što što je omogućilo da se Poslanikovo učenje širi, čak u stalnom progonu.

Uspješna poslodavka, majka, supruga, hrabra predvodnica zajednice koja je istupila čak i pred najopasnijim uslovima, hazreti Hatidža je stub snage i uzora za današnje žene i muškarce. Kao opskrbitelj ugroženih i zaštitnica slabih i napuštenih, predstavlja vrijednosti koje mi nastojimo održati i ostvariti i primjer je, ne samo žene kao takve, nego i istinskog ljudskog bića. Služi nam za primjer u liderstvu, hrabrosti i snazi, uspjehu i predanosti, kvalitetima koje se poštuju, kako žene, tako i muškarci, te karakteristikama neophodnim za neprestanu borbu spolne jednakosti.

 

(Za Divithanu prevela i prilagodila: Nejra Oruč)

© Divithana, 2013