Fadumo Dayib – nekoć izbjeglica, danas kandidatkinja za prvu predsjednicu Somalije

Fadumo Dayib – nekoć izbjeglica, danas kandidatkinja za prvu predsjednicu Somalije

Fadumo Dayib (43) je kao izbjeglica pobjegla od nasilja među nacijama Afričkog roga. Danas je prva kandidatkinja za predsjednicu Somalije. I to se mnogima ne dopada.

1431126168-img-0734-lSomalijska bivša ministrica Maryan Qasim kaže da je Somalija najopasnije mjesto za ženu. Thomson Reuters Fondacija navodi kako je najopasnija stvar koju možete učiniti u Somaliji je – ostati trudni. Fadumo želi to promijeniti.

Dijete neobrazovanih somalijaca – oca vozača kamiona i majke nomada. Dvanaesto dijete svojih roditelja – ali prvo koje je preživjelo. Danas nosi nadimak Deeqo – dovoljna, uporna.

SA 14 NAUČILA ČITATI I PISATI, U FINSKOJ – KULTUROLOŠKI ŠOK

 

Sa 14 godina je stekla uvjete za obrazovanje i tada je tek naučila čitati i pisati. Danas je nosilac tri mastera u zdravstvenim studijama i javnom zdravstvu, te master diplome sa Harvarda iz javne uprave te trenutno radi doktorat u polju učešća žena i osnaživanja post-konfliktnih regiona.

Dayib je rođena u Keniji, ali su tenzije između Kenije i Somalije  dovele do hapšenja njene porodice te deportacije nazad u Somaliju. Potom je njena porodica izbjegla u Finsku, gdje je Dayib dobila priliku za adekvatno obrazovanje. Međutim, to je bio kulturološki šok – iz muslimanske, afričke, tople, ekstrovertne kulture dolazi u ono što je sasvim suprotno – hladno, ateističko okruženje sa prilično introvertnim ljudima.

“Jedno od mojih prvih sjećanja je sjećanja na nas kao drugorazredne građane, neželjene, raseljene, kako nam uručuju avionsku kartu i govore “Idi kući!””, prisjeća se Fadumo.

NI PRIJETNJE SMRĆU JU NE MOGU POKOLEBATI

Majka četvero djece, ostavila je svoju djecu u Finskoj sa ocem kako bi doprinijela Somaliji i radila tamo. 2005.godine je saopćila odluku mužu, te se priduržila UN-u i povela samo svoju bebu koju je još uvijek dojila.

“Kada sam krenula u Mogadishu u januaru, okupila sam ih i rekla da ih sada ostavljam i da nisam sigurna kada i da li se vraćam. Kako dani prolaze i imate kapacitet, morate se boriti za demokratiju. Ne smijete dopustiit zlu da nadvlada dobro. I razumiju zašto ovo treba da uradimo za Somaliju jer dijele ljubav koju imam prema Somaliji”, kazala je Dayib za NPR.

U Finskoj je radila kao medicinska sestra, te je i sa UN-om radila na projektima zdravstvene zaštite majki i na problemima prenošenja HIV-a sa majke na dijete. Međutim, uskoro je počela da osjeća neprijateljstvo od strane Somalijaca kojima je pomagala. Potom je, iz sigurnosnih razloga, ponovo se sastala sa svojom porodicom u Liberiji.

Nakon što je počela raditi doktorat na Univerzitetu u Helsinkiju, odlučila se kandidirati za predsjednicu, te je u toku njena kampanja. Poznaje Somaliju, njena narod i običaje, pripada toj kulturi i vjeri, ali je u Finskoj stekla znanje, vještine i poznaje alate koji bi ovu zemlju u potpunosti promijenili i unaprijedili.

“Sve kandidatkinje na svijetu se suočavaju sa sličnim izazovima kada stupaju na dominantno mušku teritoriju. Prvo što osjete je strah,  a potom otpor”, kaže Fadumo.

Prema medijskim navodima, Dayib je već dobila prijetnje smrću, ali to nije ubilo njen san da postane prva predsjednica Somalije, ove politički nstabilne, ratom razorene zemlje u kojoj još uvijek vladaju nemiri. Razlikuje se po tome što nema političke pozadine: “Nisam krala, nisam silovala, nisam ubijala, nisam upletene u korupciju i kriminal, niti sam dio organizacija. Ja sam nezavisni kandidat što Somalija nikada prije nije vidjela”, poručila je.

Iako su se izbori trebali održati u augustu, pomjereni su za januar ili februar 2017.

Da možemo glasati, mi bismo glasale za Fadumo.

 

© Divithana, 2013