Uspješne Bošnjakinje: Enisa Tabaković Duranović

Uspješne Bošnjakinje: Enisa Tabaković Duranović

Enisa Tabaković Duranović je obrazovana muslimanka, majka, političarka koja sa maramom na glavi ponosno obavlja sve poslove i savlada izazove koje život nosi.

  • Ko je Enisa?

Enisa Tabaković Duranović je rođena u Krajini, tačnije u Velikoj Kladuši. Supruga je  poginulog borca AR BiH i majka dva sina. U ratu je ostala bez supruga, a djeca su ostala bez babe, jedan sa četiri godine, a drugi sa 6 mjeseci. Enisa se u potpunosti posvetila odgoju sinova, tako da su danas uspješni mladi ljudi.

 

  • Obrazovni put

Po završetku rata Enisa je upisala Ekonomski fakultet Univerziteta u Bihaću, kojeg je okončala 2008.godine, te stekla zvanje magistrica ekonomskih nauka. Članica je Svjetskog bošnjačkog kongresa i Bošnjačke nacionalne fondacije. Postala je aktivna na političkom planu, te je nekoliko puta birana u zakonodavnu vlast USK i time je postala prva žena sa hižabom koja je ušla u Skupštinu USK. Njen način odjevanja je nije sputavao na poslu, nego joj je samo pomogao da ostvari svoj maksimum i da sve poslove obavlja dostojanstveno.

 

  • Odgojna uloga

Ono na što je Enisa posebno ponosna jeste majčinska uloga. Oslanjajući se na Božiju pomoć, uspjela je sama odgojiti svoje sinove u okrilju Islama i pravih vrijednosti.

 

  • Hidžab

Enisa već dvadeset dvije godine nosi hidžab. Kao kod svih muslimanki, i za Enisu hidžab predstavlja dio identiteta, dio kućnog odgoja, utočište i snagu.

Enisa nam je uputila veoma lijepu poruku o hidžabu koju prenosimo u potpunosti:

–          Hidžab je spolja, koliko i unutar nas. Nivo izražavanja koji koristiš, način na koji hodaš i kako se ponašaš. On je tvoj pogled koji zna kada da se spusti: da ne gledaš ništa što nije tvoje – bio to sam čovjek ili njegova djela. Hidžab je regulator i senzor koji stalno opominje na granice i opasnosti koje čovjek ne bi smio preći. Hidžab je moj izbor i atribut koji me pobliže određuje, dok su moja djela ono što mene čini osobom vrijednom poštovanja.

12342809_629270910547977_2089709127997308123_n

 

© Divithana, 2013