Amina Adilović

Amina Adilović

Jučer smo imali priliku čitati o uspjehu mlade karatistkinje iz Viteza. Naime, u izboru  Sportskog saveza BiH Amina Adilović je proglašena za najbolju studenticu sportašicu za 2015. Na naše zadovoljstvo, pristala je dati intervju za Divithanu i podijeliti radost svog uspjeha sa čitateljicama i čitateljima Divithane.

Divithana: Mnogi su se iznenadili kada su čuli da je pokrivena djevojka nositeljica jedne ovakve titule i zapitali ko je ta inspirativna djevojka. Reci nam ukratko: ko je Amina Adilović?

Amina Adilović: Ja sam Amina Adilović, rođena 19.08.1994. godine u Travniku. Živim u Vitezu. Studentica III godine na Fakultetu političkih nauka, odsjek za komunikologiju. Osnovnu školu završila sam u Vitezu kao učenica generacije, a u Travniku završila opću gimnaziju. Nosilac sam crnog pojasa 2. DAN.

Divithana: Kako je sve počelo? Otkad se baviš karateom?

Amina Adilović: Karate treniram već  13 godina. Svoje prve karate korake naučila sam u karate klubu „Mladost“ Vitez na čelu sa trenerom, mojim bratom, Aldinom Adilovićem. Sada već četvrtu godinu treniram i takmičim se za Univerzitetski karate klub „Bosna“ koji vodi bivši dugogodišnji selektor muške seniorke reprezentacije  doc. dr. Suad Ćupina, tako da mi je bila zaista velika čast što dolazim u ovaj klub. Osim doc. dr. Suada Ćupine, veliki doprinos našim treninzima daju i treneri-seletkori muške i ženske reprezentacije Univerziteta u Sarajevu mr.sci. Admir Ćupina i mr.sci. Sead Ćupina. Osam godina sam prvakinja Bosne i Hercegovine, počevši od dječije pa dalje u kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj konkurenciji i samim tim i reprezentativka Bosne i Hercegovine, tako da sam učestvovala na mnogim evropskim, svjetskim, balkanskim i mediteranskim prvenstvima.

Divithana: Koji su tvoji najveći uspjesi?

Amina Adilović: Moj najdraži uspjeh ostvarila sam na Mediteranskom prvenstvu u Italiji 2011. godine kada sam osvojila treće mjesto u disciplini kate pojedinačno juniorke. To je ujedno bila i prva medalja za Bosnu i Hercegovinu u katama čime sam obilježila historiju karatea BiH. Također, izuzetno su mi dragi i rezultati: prvo i treće mjesto  koje sam postigla u 2015. godini na 7. Evropskom univerzitetskom prvenstvu u Crnoj Gori i prvo mjesto na posljednjem održanom državnom karate prvenstvu za seniore.  Zahvaljujući ovim uspjesima proglašena sam za najuspješniju sportašicu Srednjobosansog kantona za 2011. godinu i najuspješniju sportistkinju studenticu za 2015. i mogu reći da su mi ova priznanja, između ostalih, izuzetno draga i za mene veliki uspjesi.

12345454_1053089098069448_1593754148618581121_n

Divithana: Obzirom da je grad iz kojeg dolaziš, Vitez, multinacionalna sredina, da li si se susretala s nekim iskušenjima kao djevojka s hidžabom?

Amina Adilović: Dolazim iz multinacionalne sredine, iz Viteza, ali hvala Bogu kao djevojka sa hidžabom nisam do sada imala nikakvih loših iskustava i iskušenja. Čak sam i lijepo prihvaćena od poznanika, kao i kolegica koje treniraju karate s „druge strane Viteza“,  ali i čitajući komentare ovih dana, vidim da ih ima dosta pozitivnih i od onih koje ne poznajem i zaista sam im svima zahvalna na tome.

Divithana: Paralelno treniraš i studiraš. Koliko često imaš treninge i kako postižeš uspjehe na više polja?

Amina Adilović: Evo već treću godinu sam u Sarajevu i trudim se da budem upješna i na fakultetu i u karateu, ali uz Božiju pomoć i bereket u vremenu uspijevam dati svoj maksimum na oba polja. Imam četiri redovna treninga u sedmici ali često, po potrebi, tu dodamo i jutarnje kondicione treninge ili individualne treninge koje uskladimo sa obavezama na fakultetu.  To naravno podrazumijema odricanje na nekim sporednijim poljima, ali ne žalim.

Divithana: Je li te iznenadila nagrada? Kako si se osjećala kada si saznala da si upravo ti najuspješnija studentica sportistkinja?

Amina Adilović: Priznanje za najuspješniju srportistkinju studenticu za 2015. mnogo me iznenadilo, zaista nisam se nadala, a i posebno sam sretna jer je ovo prvo priznanje za mene od Sportskog saveza BiH.

Divithana: Koliko su pokrivene žene prihvaćene u karateu kao sportu? Jesi li nekad imala zabranu nastupa zbog marame?

Amina Adilović: Na moju radost, i svih pokrivenih djevojaka koje se bave karateom, pitanje nošenja i takmičanja djevojaka sa hidžabom, u našu korist regulisano je u Svjetskoj karate federaciji jos prije nekoliko godina. Tako da nisam imala tu prepreku, a hvala Bogu a ni loših iskustava i vjerujem da ih neće ni biti.

Divithana: Ko je tvoja najveća podrška?

Amina Adilović: Sve dosadašnje rezultate sam postigla zahvaljujući i podršci porodice, prijatelja, ali i svojih trenera koji su mi pružali podršku posebno i u mojoj odluci da nosim hidzab. A veliko hvala mojim roditeljima koji su mi zaista uvijek neizmjerna podrška i najsretnija sam kad njih učinim ponosnima.

Amini još jednom čestitamo na uspjehu i nadamo se da će nastaviti putem kojim je krenula i inspirisati djevojke i žene, posebno one sa hidžabom, da se bave onim što vole i budu dika svih nas.

© Divithana, 2013