Kako gajiti i odgajati dijete?

Kako gajiti i odgajati dijete?

Odgoj djeteta zahtijeva vrijeme i napor. Imati dijete može biti i prirodan poredak stvari, no biti dobar roditelj znači mnogo više. Koraci koji uveliko olakšavaju ovaj posao su:

  1. Razvijanje zdrave rutine s akcentom na roditeljstvo. Tesko, no ne i nemoguće. Dobri roditelji svjesno planiraju i posvećuju vrijeme. Gradnja djetetove ličnosti je njihov prioritet. Jednom kada postanete roditelji, za zadaću dobijete naučiti lekciju kako postaviti vlastite prioritete iza djetetovih, vježbajući požrtvovanje i posvetu djetetu i njegovim potrebama. To je zadaća koja se radi jedan duži vremenski period, a ocjena ili postotak prolaznosti stiže mnogo godina kasnije kada je naše dijete formirana ili nedovoljno razvijena ličnost. Posveta djetetu ne znači nužno negaciju naših potreba, želja, već podrazumijeva ispunjavanje i ostvarivanje istih ukorak sa djetetovim. Brigu o djetetovim potrebama ne vodi isključivo majka. Otac također igra jako važnu ulogu na ovoj pozornici. Olovku i papir, i krenite rednim brojevima ka onome što za vas predstavlja zdrava rutina.
  2. Čitajte svaki dan svome djetetu. Uspostavite vrijeme za čitanje i odvojite dragocjenih 30 minuta. Vrijeme koje je preporučljivo je ono prije polaska na spavanje. Na ovaj način će vaše dijete zavoljeti pisanu riječ i čitanje,  jačati vokabular, ali i napredovati u polju znanja i ponašanja. Istraživanja pokazuju da djeca kojoj se čita pokazuju manji stupanj agresivnosti i ružnog ponašanja u skoli. Onoga trena kada dijete nauči slova, zamijenite uloge. Neka ono bude ono koje će čitati, a vi ćete ga pomagati i ohrabrivati u tom velikom poduhvatu.
  3. Jedemo zajedno. Jedan od najopasnijih trendova modernog roditeljstva jeste doslovno umiranje i iščeznuće zajedničkog jela. Maniri, lijepo ponasanje, vrijednosti, razgovor su neke od odlika zajedničkog jela. Ukoliko je dijete izbirljivo ili jede polagahno, nemojte ga kritikovati. Ovo za posljedicu može imati loše i neprijatne asocijacije poslije. Dopustite djetetu da pomaže u odabiru namirnica, kuhanju, postavljanju stola, pranju suđa. Ne isključujte dijete tokom razgovora, vec jednostavno upitajte : ”Kako si danas?” ili ”Kako si proveo dan?”
  4. Ohrabrujte dijete da usavršava svoje sposobnosti. To ne znači deset sekcija i petnaest aktivnosti van škole. Zajednički pronađite jednu, eventualno dvije aktivnosti koje dijete voli ili za koje ima talent. Ohrabrujte ga na tom putu rijecima ”Odlično ti ide” ili ”Samo nastavi.” Nastavne ili vannastavne aktivnosti će pomoći i u socijalizaciji.
  5. Vrijeme za igru. Ne uključuje screen time vec istraživanje svijeta oko nas, učenje, te otkrivanje novih sposobnosti i zadovoljenje te potrebe kod djeteta. Stimulacija igračkama i kreiranje igre bez pomoći odraslih. Broj igračaka ne određuje jačanje stimulacije ni usvajanje novih vještina. Stvar je u kvalitetu, nikako u kvantitetu. Vrlo često se djeca igraju sa kuhinjskim pomagalima, suđem i drvenim kašikama kreirajući muziku, ili rolnama toalet papira, a katkad je i zid pravo mjesto za najljepše crtanje i bojanje te razvijanje motornih vještina.
  6. Volite vaše dijete i naučite slušati. Utkati se u djetetov život i življenje je prava čarolija. Jednom prijatelji, uvijek prijatelji. Ne propustite priliku za zdravo i mudro vođenje i usmjeravanje. Ukoliko ne slušate, dijete će se osjecati tužno, zapostavljeno, odbačeno. Ohrabrujte ih na razgovor, ispoljavanje emocija. Ono sto postignete u djetinjstvu, vratit ce se kao bumerang u budućnosti.
  7. Poštujte male glavice. Dijete je živo biće, koje diše, hrani se, raste, percipira, uči. Zavređuje poštovanje. Ne dopustite sebi luksuz da osramotite dijete, navodeći ga kao primjer nekoga ko je plaho izbirljiv ili onoga koji još uvijek nije u potpunosti usvojio navike odlaska u toalet. Ukoliko obećate, čuvajte i ispunite obećanje. Jednom zavređeno poštovanje će najvjerovatnije rezultirati poštovanjem natrag kada porastu.
  8. Disciplina. Postaviti limit, odnosno granice, do koje dijete može i smije ići. Oni će, svakako, te granice nebrojeno puta pokušati preći, a često će im i poći za rukom. Kada kažnjavate dijete, onda kažnjavajte mudro, kako bi kazna izgledala kao roditeljska briga i milost a nipošto mržnja i bol. Ne udarati dijete. Razgovor, usmjeravanje, limit, razgovor, usmjeravanje, limit. Djeca koja se udaraju se mnogo češče udaraju sa vršnjacima, razumijevajući to ponašanje kao normalno i prihvatljivo. Dijete uči imitacijom i identifikacijom. Budite primjer, uzor.
  9. Dosljednost. Jedna od najvažnijih a vrlo moguće i najvažnija karika u odgoju jeste dosljednjost u riječima, postupcima, obećanjima, kaznama. Konfuzno je u maloj glavici da se jedan te isti postupak tretira na različite načine. Nije uredu jedan loš postupak negirati, potom ga naredni dan nagraditi npr. slatkišem, a neki drugi put samo prevrnuti očima jer ste, zaboga, umorni. Dosljednost roditelja u djelima jača dobra i loša ponašanja. Naš je izbor. Objasniti djetetu zašto nešto nije uredu raditi i kakve su posljedice, te zašto je tako dobro postupiti po njega, razred, porodicu, društvenu zajednicu. Gradnja veze između djetetovih djela i njihovog značenja će pomoći razumjeti roditeljski proces donošenja odluka, ali i utjecati na dijete da prihvati odgovornost i gradi karakter.

Ljubav i pažnja su neophodni za pravilan rast i razvoj djeteta, baš kao hrana i voda. Dijete koje raste bez ljubavi je odbačeno, te će naposljetku činiti sve ono što ne bi trebalo kako bi zadovoljilo svoju davno izgubljenu potrebu.

Gradite povjerenje, smirenost, dosljednjost i brižnost, i svaka bitka ce biti vaša.

© Divithana, 2013