Žena kao uzor muškarcima

Žena kao uzor muškarcima

U bici na Uhudu između ostalih mušrika bila je i Hind, koja je došla na Uhud sa silnom željom da se osveti Hamzi,radijallahu anh, koji je ubio muške članove njene porodice na Bedru. Kada je Hamza pogođen smrtonosnim hicem Vahšijevog koplja, Hind je prišla mrtvom Hamzinom tijelu i rasparala mu stomak, zatim izvadila njegovu jetrum odsjekla mu nos i uši, a nakon toga je došao njen muž Ebu Sufjan koji mu je kopljem smrskao usta.
Kada je Muhammed alejhisselam vidio unakaženo tijelo svog amidže obuzela ga je neopisiva žalost i tuga. U tom trenutku je ugledao tetku Safiju, radijallahu anha, Hamzinu sestru, kako se približava tom mjestu. Naredio je njenom sinu Zubejru da joj ne dozvoli da vidi taj strašni prizor. Kada je Zubejr pokušao da je zaustavi, rekla mu je: “Majka te nejmala, skloni mi se s puta!” Poslanik alejhisselam vidjevši njenu upornost reče Zubejru da je pusti. Prišla je bratu Hamzi i gledala u njegovo unakaženo tijelo, činila je istigfar i molila Allaha da mu oprosti grijehe i uvede ga u Džennet, a onda je rekla sinu:
“Prenesi Poslaniku alejhisselam da smo mi zadovoljni onim što nas nađe na Allahovom putu, da ćemo biti strpljivi i nadati se Allahovoj nagradi.”

 

 
© Divithana, 2013