TIKVA-BILJKA IZ VREMENA JUNUSA a.s

TIKVA-BILJKA IZ VREMENA JUNUSA a.s

„Sigurno bi ostao u utrobi njenoj do dana kada će svi biti oživljeni, i Mi ga izbacismo na jedno pusto mjesto, a on je bio bolan i učinismo da iznad njega izraste vriježa jedne tikve“ (Es-Safat 144-146)

 

Ovaj ajet se odnosi na Božijeg poslanika koji se u Kur anu spominje pod tri imena: Junus, Zun-nun i Sahibu-l-Hut, a po bibliji se zvao Jona. Dragi Allah ga je spasio iz utrobe ribe i izbacio na jedan pusti otok gdje je našao riježan tikve, vjerovatno iz porodice Lagenaria siceraria.

Tikva je blagoslovljena biljka koju su ljudi upotrebljavali prije više hiljada godina. Tikva, kao i bundeva, krastavac, dinja i lubenica pripadaju biljnoj porodici Cucurbitceae, sastavljenoj od 125 rodova koji su rasprostranjeni po čitavom svijetu. Tikva je dobila latinsko ime Lagenaria sto znaci (čuturica, boca) zbog svog oblika.

Lagenaria siceraria, vrsta na koju se po mnogima odnosi Kur anski ajet, posebno je važna jer je jedna od samo nekoliko biljaka koje su kultivirane u Europi i Americi. Sručnjaci predpostavljaju da su zreli plodovi tikve, suhe kore otporni na vodu, doplovili do obala drugih kontinenata i tako se raširili po svijetu. Zaista, tikva je sposobna da pluta u slanoj vodi veoma dugo, a mnogi su prve plivačke vještine sticali sa suhim tikvama na rukama. Zavisno od vrste, svaki dio biljke se može upotrebljavati u ishrani. Zreli plodovi imaju tvrdu i nepropusnu koru kada se osuše te se upotrebljavaju kao posuđe. Od tikve se prave alati, cijevi, muzički instrumenti itd. Tikve se javljaju u više različitih oblika i boja. Nijedna hrana nije lakša za probavu od tikve. Tikva je blaga, proizvodi vlažnost, poboljšava tjelesno izlučivanje. Dobra je u sprećavanju urinalnih infekcija, sok od tikve dobro gasi žeđ, pomaže kod dijabetesa. Sok se pije tokom ljeta radi prevencije prekomjernog gubitka natrija i radi održavanja tijela u dobrom stanju u teškim situacijama (Junus a.s.).

Biljni rođak tikve je bundeva, koja se prije veoma mnogo upotrebljavala, a danas je zapostavljena. Bundevine sjemenke su prije bile ljekovita hrana i poslastica. Od bundeve se prije izrađivalo bundevino ulje. Uljane pogačice su vrlo ukusan lijek. Pečenu ili kuhanu bundevu na Zapadu koriste za liječenje zapaljenja tankog crijeva i kod problema s organima za mokrenje. Na cijeni je bundevino ulje i s njim fitoterapeuti uspješno liječe prostatu.

Allah dž. š. je spomenuo tikvu govoreći o Junusu a.s. Velika je korist od tikve i njenih biljnih rođaka (bundeve, krastavca, dinje, lubenice), a jos je veća sreća u iskrenoj dovi dragom Allahu kojom se Junus a.s. obratio Stvoritelju za koju dragi Allah kaže:

“Odazvasmo se i tegobe ga spasismo,eto takoMi spašavamo vjernike“

(El-Enbija 88.ajet)

 

Rasim Habul

 

© Divithana, 2013