Sadika Avdić: MI NISMO ALTERNATIVA, MI SMO IZAZOV

Sadika Avdić: MI NISMO ALTERNATIVA, MI SMO IZAZOV

Naša sugovornica, članica Udruženja “PoduzetniceIN” je Sadika Avdić, homeopatkinja i fitoterapeutkinja, kreatorka brenda “Holistica”. Znanje i diplomu stekla je pri LICH-u (Londonskom internacionalnom koledžu homeopatije).
Homeopatijom i fitoterapijom aktivno se bavi već 15 godina. Drži predavanja, seminare, povremeno i redovno piše za mnoge medije promovirajući prirodnu medicinu, holistički pristup u sagledavanju zdravstvenih problema, homeopatiju i duhovnu medicinu.

 

 

1. U svijetu alternativne medicine, možemo slobodno reći da je Vaše ime već brend. Kada ste počeli poslovati pod brendom “Holistica” i da li je bilo teško otvoriti u Vogošći istoimenu “biljnu apoteku” odnosno ponuditi ljudima liječenje na malo drugačiji način?

Brend je nešto što zahtjeva vrijeme i iskustvo, stalni rad i stalnu pažnju. Pored toga, brend je velika odgovornost. Lakše ga je izgraditi nego očuvati. Holistica ne postoji samo da bi njeni proizvodi bili brend, već više kao način razmišljanja, put za zdravlje, filozofija života, učenje, udruživanje, korištenje vlastitih resursa i prirodnih bogatstava koja su nam data na raspolaganje. Danas je brend postao nešto kao kult i svi se furaju na brend kao krajnji cilj. Naprosto, za mene je brend samo pojam kao mnogi drugi pojmovi. Ne sviđaju mi se ni standardi koji su smišljeni za uspješan brend zato što se puno više pažnje poklanja spoljašnjosti nego suštini. Holistica je dobila ime upravo po svojoj univerzalnosti, pomaganju čovjeku prirodnim sredstvima u raznim oblicima, a sve kako bi se povratilo narušeno zdravlje. Upravo zato što Holistica podrazumjeva cjelovito sagledavanje stvari, stoga smo nekonvencionalni ali ipak, napredujemo hvala Bogu.

Holistica je registrovana kao Poljoprivredno uslužna zadruga i kao takva egzistira već tri godine, ali njeno razvijanje traje više od decenije. Otvaranje biljne apoteke u Vogošći 2015. bio je samo šlag na tortu. Da, upravo, Holistica nudi prirodne preparate i suplemente, ali i savjete i pomoć u osvješćivanju znanja o zdravlju, educiramo i savjetujemo na koji način preuzeti odgovornost za svoje zdravlje, kako se liječiti kada već obolimo, držimo predavanja o prevenciji i zdravom načinu života, govorimo i pišemo o tome kroz svoje i druge medije.

 

2. Sa Vama je u ovom poslu i Vaša kćerka, ali i još nekoliko saradnica. Da li dijelite iste vrijednosti i koliko su sve one uključene u sam proces proizvodnje ljekovitih i kozmetičkih preparata koje se mogu naći na policima Vaše biljne apoteke?

Da, od početka u ovom poslu su moje kolegice i saradnice i naš je motto: Mi nismo alternativa, mi smo izazov! Udružiti se predstavlja početak, ostati zajedno napredak, a raditi zajedno znači uspjeh. To smo mi, Holistica. Moja kćerka, također, unutar Holistice osmišljava svoj brend prirodne kozmetike kao što su puderi, ruževi za usne, sjenila i sl. Svi radimo zajedno, a opet svako ima svoju ulogu.

3. Ispričajte nam nešto o svojim proizvodima, kako nastaju, koliko vremena treba da se naprave, gdje se sve mogu naći, kakva su iskustva korisnika?

Mi imamo preko stotinu svojih proizvoda, klasificiranih kao: ljekovite kreme i mehlemi, kozmetičke i mirisne kreme, tinkture i eliksiri, sirupi, čajevi, eliksiri, ulja, preparati za kosu, kapsule i homeopatske remedije. Nabavili smo i destilator i sljedeće godine aBd započinjemo proizvodnju eteričnih ulja. Proces većine naših proizvoda počinje u prirodi, našim planinama, livadama, proplancima gdje sakupljamo različito bilje tokom godine. Bilje se potom obrađuje i suši. Mnogi naši preparati se spravljaju od svježeg ili polusvježeg bilja, a neki od suhog bilja kao što su čajevi i kapsule. Za sve to imamo adekvatne prostorije u kojima se bilje obrađuje, potapa u ulja, nadzire, prave se tinkture, sirupi, eliksiri, kreme i dr. To je prava manifakturna proizvodnja, uglavnom je princip hand made i na tome ćemo i ostati.

Preparate pravimo tokom cijele godine. Napravi se jedna serija i kada se potroši idemo na drugu, treću i dalje serije. Naši proizvodi su potpuno prirodni što znači da ne mogu dugo trajati jer ne dodajemo nikakve konzervanse niti hemijske supstance da bi povećali trajnost. Trajnost, recimo kozmetičkih krema je 6 – 8 mjeseci, tinktura od 6 – 12 mjeseci, ljekovitih krema, čajeva, kapsula i sl. 12 mjeseci… Od fitoterapeutskih preparata ništa nije trajnije od godine dana. Naravno neka ulja i kreme mogu se koristiti i preko godine ali ljekovita svojstva takvih preparata slabe pa ih ne preporučujemo. Jedino homeopatske remedije traju duže, nekima trajnost je i do tri, četiri godine pa i više. To je zbog specifičnog spravljanja homeopatskih lijekova čime rok trajanja ne narušava ljekovitu svrhu preparata.

Naši proizvodi se prodaju putem mreže, imamo svoje zastupnice u pojedinim gradovima i mjestima, u našoj apoteci u Vogošći i putem web stranice i fsb-a. Imamo namjeru u budućnosti širiti poslovnice i tržište, a svakako naše intencije idu i ka vanjskom tržištu.

Imamo jako dobre povratne informacije korisnika naših proizvoda, a dokaz za to je što se oni koji već koriste proizvode Holistice ponovo vraćaju i imaju povjerenja u njihovu ljekovitu i preventivnu moć.

 

4. Poznato je da holistički pristup zdravlju podrazumijeva ispitivanje i procjenu svih komponenti koje čine čovjeka (psihički, emocionalni, duhovni, fizički, intelektualni, moralni…..) kod utvrđivanja nivoa zdravlja s jedne strane, kao i brigu o svim navedenim elementima kod liječenja bilo kog zdravstvenog problema. Zaključićemo da je potreban individualan pristup svakom pacijentu, kako to uopće postižete?

Upravo tako. Od početka, koliko se dugo bavim homeopatijom i prirodnom medicinom, to je više od 14 godina, koristim holistički pristup klijentima i pacijentima. Holistički princip je zapravo drevni princip istočne medicine i podrazumjeva da se sav život događa unutar ciklusa prirode, tj. sve što obuhvaća ta matrica povezano je i međusobno ovisno jedno o drugom. Ljudsko biće je mikrokosmos prirode, mali svemir. Budući da je sve krugom povezano, zdravlje se posmatra u širem kontekstu. Ono što je dobro za prirodu dobro je i za čovječanstvo, ono što je dobro za jedno dobro je za sve, ono što je dobro za um dobro je i za tijelo i tako dalje. Nauditi jednom dijelu isto je što i nauditi cjelini. Nije li rečeno, kada jedan organ oboli, cijelo tijelo trpi. Zato se kaže da je liječnik prirodne medicine kao vrtlar, njegova je uloga da uzgaja i podržava život. Dok je liječnik konvencionalne ili alopatske medicine kao mehaničar, za njega je tijelo kao stroj, sve je podjeljeno i kao da zasebno funkcionira. Možda je Dekart kriv za to, on je smatrao da je ljudsko tijelo stroj, postavio je strogu podjelu između uma i tvari, kazavši: „Ništa što čini tijelo ne pripada umu, i ništa od uma ne pripada tijelu.“ Naravno, zapadna i istočna medicina ne bi trebale biti u neprijateljstvu već saradnji, svi primjećujemo da se ove dvije medicine sve više približavaju jedna drugoj i međusobno sarađuju. Svima nam je dobro poznat način liječenja u klasičnoj, tzv. zapadnjačkoj medicini. Uvijek se daju lijekovi koji djeluju protiv tegoba. Nastoji se suzbiti ili posve poništiti simptome bolesti. Druga osobina klasičnog liječenja je da se svakog bolesnika s istom dijagnozom liječi gotovo istim lijekovima, bez obzira na uzrok problema. Pri terapiji javljaju se i brojni sporedni efekti koji mogu imati i smrtni ishod. Sve su brojnije kontraindikacije. Još nešto vrlo značajno. U klasičnoj medicini istovremeno se primjenjuje više lijekova (polipragmazija) koja može dovesti do neželjene interakcije pojedinih lijekova.

S druge strane, holističko promatranje čovjeka je izvan granica biologije, medicine, sociologije i psihologije u klasičnom smislu, zapravo, objedinjuje sve te discipline i sagledava čovjeka u širem kontekstu, sa svim njegovim dimenzijama uključujući i zajednicu u kojoj živi. Čovjek se posmatra i kao individua sa svojim specifičnostima.
Temelj holističkog pristupa zdravlju jest da je pacijent aktivni i ravnopravni sudionik u procesu liječenja i kao takav snosi dio odgovornosti za ishod liječenja. Čovjek je cjelina, tijela, uma i duha. Stoga se svakom pacijentu pristupa na način da se razumije svaka dimenzija njegovog bića; kako razmišlja, kakve su mu emocije, kako i koliko spava, šta sanja, kakve su mu želje, šta voli da jede, pije, kako vrijeme utječe na njegovo zdravlje, raspoloženje, kakav mu je karakter i sl. Liječnik koji holistički sagledava pacijenta umije ući u najmračniju dimenziju čovjekova bića, to su njegovi strahovi. Tu se tako mnogo toga može iznijeti vani kao uzrok ili uzroci brojnih zdravstvenih problema pacijenta. Prema uzrocima se određuje ili preporučuje terapija.

 

5. Možemo slobodno reći da ste poduzetnica koja se edukuje, priprema komponente za proizvodnju određenih preparata i to što proizvede nudi na tržištu. Kakva su Vam iskustva? Gdje se, osim Vaše biljne apoteke, mogu nabaviti Vaši proizvodi? Da li se izašli van granice Bosne i Hercegovine?

Svako znanje je samo klica koja se mora dovesti do rezultata. Znanje se nastavlja u saznanju a saznanje u spoznaji. Mnogi ostaju na znanju kao suhim informacijama i ništa više od toga. Na toj razini su uglavnom i naše diplome, certifikati i svjedočanstva. Međutim, bavljenje ljudskim zdravljem, ma iz koje perspektive ono bilo, podrazumjeva stalno učenje, stalno napredovanje, otvaranje slobodnog prostora novim otkrićima i saznanjima, učenjima na iskustvima, istraživanjima. Tako bi, valjda, trebalo biti i u svemu drugom.

Dakle, stalno učim, iščitavam nove stvari, razmišljam i opet malo šta uistinu znam. Valjda i jeste draž učenja u toj spoznaji da što više mislimo da znamo, na kraju shvaćamo da ništa ne znamo. Zato mi je ta voda slatka i tjera me na veću žeđ. To je voda života, nema joj kraja, jer život se nastavlja i poslije života.

Eto, ovim želim reći da zaista za sve treba znanje, razmišljanje i priprema i u tom smislu ovo što radim traži mnogo vremena, mnogo praćenja i iščitavanja stručne literature, odricanja, ali odricanja od manje korisnih ili beskorisnih stvari. Nastojim da ne kradem vrijeme za porodicu pa zbog toga sve ide sporijim koracima. “Ali, čemu žurba kada je svo vrijeme pred nama ako ispravno radimo i djelamo” – reče jedan mudrac.

 

6. Pored toga što se bavite fototerapijom i homeoptijom, napisali ste i nekoliko knjiga. Šta knjiga i uopće edukacija znače za Vas? Koju biste poruku poslali mladima?

Da, napisala sam nekoliko knjiga (Ljubav vječna, Učitelji života, Divno je probuditi se, Ljekovito bilje), a nekoliko njih čeka da ugleda svjetlo dana. Znate šta mi knjiga znači? Možda moj muž najbolji odgovor daje na to pitanje, on kaže da gdje god uđem u knjižaru ili antikvarnicu da se meni obraduju, ostavit ću im sigurno para. Radujem se sajmovima knjiga. Knjiga mi je važnija od zlata, srebra, nakita, šminke jer na to uopće ne trošim novac. Ali, za knjigu često dajem i posljednji dinar. Kad umrem, voljela bih se opet probuditi među knjigama i s velikim užitkom ulaziti u njihove svjetove. Naravno, kad govorim o knjigama onda mislim na ozbiljne, znanstvene, poučne, korisne knjige. Volim knjige kroz čije se teme provlači duhovnost i etika, umjetnost i filozofija. Kažu, čovjek voli ono za čim traga i čega se ne može zasititi.

 

Mladima bih preporučila da se ne odaju trendu i populizmu, modi i konzumerizmu već radije da biraju vrijednosti i žive na temelju njih, da razvijaju vrline i svoje kreativne sposobnosti, da puno uče i saznaju, putuju i druže se, a uz sve to da nauče biti jednostavne osobe s velikim mislima.

PODUZETNICE.BA

© Divithana, 2013