Lijek za zimske dane iz kućne radinosti!

Lijek za zimske dane iz kućne radinosti!

U sedmičnoj rubrici zdravlja, donosimo vam par korisnih informacija i recepte kako da zaštitite sebe i svoje ukućane od potencijalnih opasnosti koje sa sobom nosi zima, ali i zagađen zrak koji je sve češće uzrok raznih zdravstvenih problema, kako djece tako i odsraslih.Tradicionalni, provjereni sastojci koji su se koristili kroz historiju ni danas nisu izgubili na svojoj vrijednosti. Sve češće se odlučujemo za prirodne varijante, a koliko nam mogu pomoći prosudite sami.

1.  RECEPT 

Ovo je odličan kućni lijek koji ćete željeti da uvijek imate u svom domu. Dobar je kao preventiva i za održavanje zdravlja. Osnovu čine tri sastojka: bijeli luk, jabukovo sirće i med. Svaki od ovih sastojaka ima individualna svojstva u ovoj mješavini, a sinergistrički efekat poboljšava djelovanje svakog. Također postoje varijacije sa dodavanjem i drugih sastojaka, kao što su npr. đumbir i crvena paprika.
Jabukovo sirće treba biti nefiltrirano, a med mora biti sirovi, neobrađeni, po mogućnosti domaći ili organski, da bi ispoljili svoja svojstva. Jedan od glavnih razloga što se med obrađuje jeste da bi se ubrzao proces pakovanja (zagrijavanjem se omogućava da lakše klizi), tako da većina onih koji su kupljeni u supermarketima neće biti odgovarajući.

Ovaj lijek stimuliše imunološki sistem, smanjuje krvni pritisak,  smanjuje  prehladu i infekcije, i korisan je u stanjima kao što su aritiritis, giht, upala zglobova. Također je dobar tonik za digestivni trakt i koristan je za kožu i smanjenje težine.

Sastojci

 • 8 čehni bijelog luka
 • 1 šolja (200 ml) domaćeg ili organskog, neobrađenog jabukovog sirćeta
 • 1 šolja (200 ml) sirovog, neobrađenog meda
 • mali komadić đumbira (alternativno)collage

Uputstvo: Pomiješajte sve sastojke u blender i izmikasajte. Ko želi, može prije toga sam bijeli luk da izmiksa pa tek onda da doda ostale sastojke.
Naspite mješavinu u staklenu teglu i ostavite u frižideru pet dana, povremeno promješajte jednom dnevno. Nakon pet dana smjesa je spremna za korištenje.
Doziranje: Stavite dvije čajne kašike u čašu vode, koristite jednom dnevno, ujutro. Ova mješavina je jaka, pa je ne bi trebali uzimati naglo.

2. RECEPT

Sastojci

 • 1 šolja (200 ml) suhih šljiva
 • 1 šolja (200 ml) oraha
 • 8 čehni bijelog luka
 • med

Uputstvo: Šljive, orahe i bijeli luk isjecite na sitne komadiće. Ponovo se možete poslužiti blenderom. Prenesite u staklenu teglu, pomiješajte, pa naspite med do vrha tegle. Pustite neko vrijeme da se med slegne i prođe kroz ostale sastojke. kada se svi sastojci sjedine sa medom vaša smjesa je spremna za upotrebu.
Doziranje: 2 – 3 puta dnevno uzmite po jednu čajnu kašiku.

3. RECEPT

Ovaj recept je provjereno djelotovoran kod prehlade. Čim osjetite prve simptome, napravite ovu slatku smjesu, koja će se posebno svidjeti vašim najmlađim.

Sastojci

 • 1 čajna kašika meda
 • ¼ čajne kašike cimeta (Cejlonski)honey-and-cinnamon-cold-remedy-at-Health-Home-and-Happiness-1024x772

Uputstvo: Pomiješajte ovu količinu neposredno prije korištenja ili napravite veću količinu, u istom omjeru. Stavite u staklenu teglu i koristite po potrebi.
Doziranje: 2 x dnevno po jedna čajna kašika, 3-4 dana zaredom. Također, ovu mješavinu možete staviti i u čaj, ili možete koristiti tako što ćete umočiti voće u nju.

* Napomene

 • Med nemojte davati dojenčadi ispod 1 god. života, prije nego što se posavjetujete sa doktorom. Postoji mogućnost razvijanja dojenačkog botulizma.
 • Kućni lijekovi nipošto ne mogu biti zamjena za pravi medicinski savjet.
 • Imajte na umu da je svaki organizam poseban i specifičan, toliko da nipošto ne smijemo da smatramo da će ista supstanca ili mješavina suptanci ispoljiti kod svakog pojedinca isto djelovanje.

Izvori:
http://www.healthhomehappy.com/2010/09/honey-and-cinnamon-a-simple-cold-home-remedy-that-kids-love.html
http://www.healthymuslim.com/articles/zccrk-garlic-honey-and-apple-cider-vinegar-must-have-excellent-home-remedy.cfm

© Divithana, 2013