Kesten

Kesten

Jesen je već uveliko prošarala našu okolinu i donijela svoje slasne darove i plodove među kojima je i ukusni i nadasve zdavi pitomi kesten.

Miris i okus kestena me gotovo uvijek vrati u slatko i bezbrižno djetinstvo, tamo gdje su majčine ruke još bile bez bora i babe u najboljim godinama dok je još hodio ovim dunjalukom. Vrlo često, čim bi nastupila sezona kestena babo bi s posla dolazio s punim kesama. Kako smo se samo radovali. Majka bi potom pažljivo prebrala plodove, te svaki pojedinačno narezala kao da ih oštećuje. Onda smo s nestrpljenjem čekali da se ispeku. Majka se ne bi odmicala od šporeta, a kestene bi vrlo često mješala mašicama i time dodatno poticala naše nestrpljenje i stalna pitanja da li su pečeni.

Samo jedenje kestena za našu porodicu je bio mali ritual u kojem smo svi uživali. Prostrla bi se bošća, na sredini kesteni, a mi manji gledali da smo što bliže roditeljima koji bi se često smilovali na naše nespretne ručice, te bi u krilo svako malo  pao oguljen kesten. Voljeli smo da jedemo kesten jer je bio ukusan, a danas u moru prisutnih informacija saznajemo i koliko je zdrav i da je prava  Allahova blagodat pred dugu zimu.

Kesten je rod listopadnog drveta iz porodice bukvi i veoma je rasprostranjen. Plod je jestiv i ukusan, sadrži škroba dvostruko više nego krompir, a od njega se mogu praviti i poslastice. Jede se pečen, kuhan i sirov. Lišće kestena je odlično za čaj.

Kesten ima  veoma bogatu nutritivnu i energetsku vrijednost i zbog toga se preporučuje djeci, trudnicama, sportistima i starijim osobama.

Kesten također sadrži minerale, vitamine B grupe, vitamin A i C. Oni se sačuvaju prilikom kuhanja, jer plod štiti debela kora. Od minerala, bogat je kalijem i fosforom, a sadrži i kalcij, magnezij, sumpor, klor, željezo, bakar, mangan. Budući da je bogat kalijem a siromašan natrijem, preporučuje se u dijeti bolesnika s bubrežnim i kardiovaskularnim oboljenjima.

Pomaže kod bubrežnih i probavnih tegoba, a može se koristiti i za izbacivanje viška vode iz organizma. Uz to, djeluje i protuupalno, pa idealna je namirnica za osobe koje pate od artritisa  i reume.

Čaj od kestena ublažuje simptome astme i kašalj, a može se i grgljati kod prehlade i upale grla.

Kestenov med je vrlo zdrav i pospješuje cirkulaciju, štiti jetru, pomaže kod gastritisa, anemije te fizičke i intelektualne iscrpljenosti.

Kora kestena i drvo bogati su taninom (sadrže više od 10 % tanina) pa se upotrebljavaju kao adstringensi (sredstvo za stezanje površine sluznice i povrijeđene kože).

Rese kestena koriste se za zaustavljanje proljeva i krvarenja te kod vanjskih ozljeda kože.

Veoma je zanimljivo je da pečeni kesten sadrži više vitamina, a kuhani veću količinu mineralnih sastojaka, pa ih je dobro praviti i konzumirati  na oba načina.

Nutricionisti ga preporučuju za jelo tokom raznih dijeta, te kod nekih bolesti i posebnih stanja organizma. Kesten nadoknađuje istrošene energetske zalihe u tijelu, osigurava unos visokovrijednih minerala, daje snagu i potrebnu čvrstoću mišićima, jača imunitet i djelotvoran je u borbi protiv anemije. Napominjemo da je kesten je posebno djelotvoran protiv anemije jer je odličan izvor željeza, a kako je lako probavljiv, preporučuje se i onima koji boluju od bolesti probavnog trakta.

Osim što je zdrav, kesten je veoma ukusan, pa neka vam ne bude teško svojim ukućanima prirediti večernju zakusku.

Prijatno!

© Divithana, 2013