Razumijevanje djeteta

Razumijevanje djeteta

Razumijevanje djeteta je jedna od najvažnijih vještina koje (na)učimo kao roditelji. Razumijevati znači ispomoć i efektivnost u odgoju, rastu i razvoju djeteta. Podsjetimo se da je svako dijete različito, unikatno i kao takvo zahtijeva paznju tokom odrastanja.

Jedan od načina na koji posmatramo nase dijete je način na koji se uspavljuju, spavaju, imaju obrok i igraju se. Budite ustrajni u posmatranju i razmislite koje aktivnosti vole najviše. Da li su nove okolnosti, ili uvođenje novih pravila lahke i prihvatljive za dijete odnosno da li dijete ima poteskoća u prihvatanju, razumijevanju, snalaženju u istima. Navedeno su karakteristike svakog djeteta i niti jedno nije izuzetak. Posvetiti vrijeme razgovoru sa djetetom je od krucijalne važnosti kako bi dobili povratnu informaciju i razumijevanje. U slučaju da se radi o malom djetetu, ono zahtijeva manje jezičkog a vise facijalnog izražaja odnosno neverbalne ekspresije kako bi razumjeli njihova razmišljanja i osjećanja. Postavljajući im pitanja, bićemo u prilici razumijeti više.

Samopoštovanje je ključ uspjeha. Razvoj pozitivnog i zdravog samopoštovanja je nemjerljivo važno onda kada govorimo o osjećaju sreće i uspjeha kod djece i tinejdzera. Jedna nadasve pozitivna veza na relaciji roditelj – dijete luči okvir i podršku za razvoj djeteta u smislu  samopoštovanja i zdravog odnosa prema okolini. Dijete je u potrebi za vremenom provedenim sa roditeljima. To ih čini posebnima. Roditelji trebaju biti motivirani u pronalasku vremena za svoje potomstvo ali i zahvalni na tom velikom daru. To uključuje posebno vrijeme provedeno samo sa djetetom ali i grupne igrice sa drugom braćom, sestrama, rođacima, djecom i odraslima. Ukoliko ste samohrani roditelj, inicirajte druženja pozivajući porodicu ili prijatelje.

Zbog nekih razloga, postoje djeca koja ne razvijaju drutvene vještine poput drugih. Takva djeca, vrlo često, iskreno pristupaju vršnjacima i nakon što budu odbačena i povrijeđena, povlače se u sigurnost porodice, doma ili se, narodski rečeno, zatvore u sebe. Vjerovatno ne postoji nista teže za roditelja od mogućeg odbijanja njegovog djeteta. Roditelji se trebaju odlučiti na jedan dug put pronalaska rjesenja, posmatrajući izvor i tok socijalnih problema, kreirajući plan i rješenje  oprezno i mudro na isti način na koji bi tretirali skolske i zdravstvene probleme. Stručnjaci poput socijalnih pedagoga imaju smjernice, koje ukoliko se zajedno u saradnji sa roditeljima i djetetom prate, mogu polučiti dobrim rezultima. Vrijeme i inicijativa su ključni.

© Divithana, 2013