Kako društvene mreže utiču na ponašanje van mreže?

Kako društvene mreže utiču na ponašanje van mreže?

Što bude zabilježeno na Facebook-u, ostaje tamo? Mozda pak ne.

Postoji nedjeljiva, stručnjaci tvrde, linija između vremena provedenog na društvenim mrežama i ponašanja kada smo offline. Istraživači tvrde da ta linija ide uzlaznom ali i silaznom putanjom.

Dotaknimo se uzlazne putanje na tren i prisjetimo se trenda među korisnicima Facebook mreže i lagahnog pritiska vršnjaka i online prijatelja na poticanje zdravih navika življenja. Studija je objavljena prošli mjesec, analizirajući podatke šest miliona korisnika fitness aplikacije u trajanju od pet godina. Aplikacija, koja prati korisnikovu fizičku aktivnost, značajna je karika u društvenom umrežavanju te omogucava povezivanje korisnika sa prijateljima i pratiocima dijeleci svoje korake, treninge, način ishrane, rezultate te dodatno motivirajući ostale na fizičku pokretljivost, bavljenje sportom ali i drugačijoj, zdravijoj brizi i njezi o tijelu a time i duhu. Konkretno, istraživači tvrde da stvaranje novih veza ustvari znači i činjenje dodatnih četiri stotine koraka dnevno u toku godine dana što čini porast od 7%. Imajuci više društvenih veza, čini da korisnici duže i česče koriste navedenu aplikaciju.

Ukoliko društvene mreže mogu uticati te motivirati ljude da postanu fizički aktivniji, postoje dobre šanse da se ovaj uticaj proširi i na mijenjanje drugih navika.

Sa druge strane, društvene mreže mogu negativno uticati na ponašanje korisnika van mreže. Studija pokazuje da izloženost pušenju na društvenim mrezama rezultira prijemčivoscu mladih osoba pušenju. Internetsko zlostavljanje također ima realne vanmrežne posljedice.

Dakako, načini društvenog umrežavanja mogu uticati na izbore korisnika no oni se još uvijek ne mogu okarakterisati kao dobri ili loši. Studija iz 2015 godine objašnjava uticaj društvenih mreža na kupovnu moc stanovnika Kine i Sjedinjenih Američkih Drzava no taj podatak se moze prikazati kao dobar ili loš, ovisno o kontekstu.

No, čini se, jedna je stvar kristalno jasna. Kao društvena bića, osjetljivi smo na društveni uticaj a interakcije na mreži to ne mijenjaju. Svjesni te činjenice, otvaramo zanimljive i nove mogućnosti u pogledu fizičke i mentalne intervencije.

© Divithana, 2013