Halima Aden otvoreno: Kako sam zbog karijere kompromitovala svoja uvjerenja

Halima Aden otvoreno: Kako sam zbog karijere kompromitovala svoja uvjerenja

Halima Aden, sudanski model i svjetski poznata manekenka, se jučer na Instagramu otvorila o svom “putovanju” kao prvi model s hidžabom i kako je njen pokušaj da uspije u modnoj industriji suptilno utjecao da kompromituje svoja uvjerenja, konkretno način na koji nosi hidžab.
23-godišnja Amerikanka somalijskog porijekla je otvoreno progovorila o tome kako je vremenom izgubila predstavu o tome ko je ona zapravo. Aden, koja je poznata i kao prvi model s hidžabom za modnu agenciju IMG, prva pokrivena djevojka koja je takmičila za titulu Miss Minnesote, prva žena koja je bila na naslovnici Sports Illustrated-ovog izdanja posvećenog kupaćim kostimima u hidžabu i burkiniju, se o svoji otkrovenjima o sebi oglasila na svom Instagramu, podijelivši svoja shvatanja sa fanovima putem storija na ovoj društvenoj platformi.
“Najradije bih da nikad nisam prestala dolaziti u svojoj omiljenoj crnoj marami na snimanje. Jer, onaj trenutak kad sam postala opuštena.. recimo samo da sam se previše zanijela”, kazala je. “Mogu kriviti samo sebe što sam više marila za dobijanje prilika, nego o suštini svega toga. Krivim sebe što sam bila naivna i buntovna.”
U nastavku se dotakla i toga kako je pritisak da predstavalja sve pokrivene muslimanke postao pretežak, istaknuvši da je plakala nakon jednog šutinga tokom kojeg je duboko u sebi bila svjesna da je pristala na previše kompromisa, ali je bila prestrašena da govori o tome, dodavši da je to borba koja je često prisutna kada ste prvi u nečemu.
Na početku karijere je dobijala poruke čak i od muslimanki koje su je poticale da se oslobodi i da svijetu pokaže šta je to moderni hidžab.
“Uzela sam to k srcu i vjerovatno i to sve vjerovatno pogrešno protumačila. Sjećam se da sam željela biti ‘hot hijabi’, kao da to nije kontradiktorno cijeloj poenti nošenja hidžaba. Zapravo je to sve bio jedan ‘hot mess’ (užasan haos)”
Na kraju je zaključila:
“Ali, sada razumijem zašto sam pala u zamku kompromisa. Bez obzira šta vam ja ili bilo ko drugi govorio o modnoj industriji.. to nije za NAS. Nikada nije bilo.
Moja mama mi je rekla: “Idi i ispravi to, bila si dobra i blagoslovljena prije mode. Oni su tražili TEBE. Čega se bojiš? Ispravi greške koje si javno napravila.. JAVNO ih ispravi.” Nikada nisam osjetila više slobode i olakšanja kao tada.”
© Divithana, 2013