Savjeti za uspješno uzgajanje kaktusa

Savjeti za uspješno uzgajanje kaktusa

Kaktus je jedna od najpopularnijih biljaka u našim domovima – čak se i početnici mogu brinuti o njoj, a uvijek izgledaju atraktivno. Posebno ako je više njih na okupu. S obzirom da kaktuse vežemo uglavnom uz sunčane pustinje u Meksiku i SAD-u, lahko je pretjerati s količinom svjetlosti kojoj su izloženi.

Kaktusima svakako treba svjetlost kako bi rasli, ali valja pripaziti da nisu izloženi direktnom suncu cijeloga dana. To će izazvati sušenje određenih dijelova kaktusa koji su najviše izloženi. Idealna pozicija bi bio prozor ili mjesto gdje ima mnogo svjetlosti, ali sunca samo u umjerenim količinama.

Iako su u načelu nezahtjevni za održavanje, zanemarivanje neće dovesti do uspjeha. Suprotno uvriježenom mišljenju, kaktusima treba voda, ali oni se moraju zalijevati na poseban način. Kaktus se zalijeva samo u slučajevima kada je zemlja u potpunosti suha i počinje pucati.

trikovi-za-uspjesno-uzgajanje-kaktusa-45859-316x474-201306111121

Za većinu sorti dovoljno je zalijevanje tek kada dođe do tzv. sušenja. Zemlja mora biti suha, čak i kada zagrebete ispod površine. Zimi je dovoljno kaktus zaliti jednom u mjesec dana, a ljeti po potrebi, ovisno o poziciji, ali uglavnom ne češće od jednom sedmično po malo ako je temperatura jako visoka. Najsigurnije je da prstima razmaknete zemlju i vidite je li suha i vlažna. Prekomjerno zalijevanje može odvesti do truljenja, baš kao i kod drugih vrsta.

Zalijevanje ovisi i o posudi u kojoj se biljka nalazi. Lijepe glinene posude su dobre za početnike jer apsorbiraju vodu, ali su i nešto skuplje te pogodnije stvaranju algi. Plastične posude su pak jeftine, lagane, na njima se ne razvijaju alge jer su glatke, ali ne mogu apsorbirati višak vode. Posebne mješavine zemlje za kaktuse koji sadrže više gline i pijeska također će pomoći da vaše biljke rastu bolje, ali i kaktus je potrebno nadohraniti.

trikovi-za-uspjesno-uzgajanje-kaktusa-45857-611x408-201306111121

Dohrana za cvijeće dobra je i za kaktuse, ali pazite na količinu i na veličinu kaktusa. Svakako dobro pročitajte upute, jer previše dohrane također nije dobro.

Što se presađivanja kaktusa tiče, obavite jednom godišnje ili kada je vidljivo da je postojeći lonac za cvijeće postao premali (kod većih kaktusa to znači svake 2-3 godine). Najbolje vrijeme za presađivanje je proljeće, a prije samog presađivanje dobro je pripremiti sve potrebne materijale, ali i čvrste, debele rukavice te kartonsku traku kojom ćemo obuhvatiti kaktus i spriječiti da nas ubode.

(budi-in.ba)

© Divithana, 2013