Savjeti za čišćenje kamina

Savjeti za čišćenje kamina

U nastavku vam donosimo nekoliko stručnih savjeta za održavanje kamina.

1. Pravilo broj jedan je budete sigurni da je vatra ugašena i kamin potpuno hladan prije nego krenete sa čišćenjem.

Nosite rukavice, masku za lice i zaštitne naočare da zaštite lice od prašine i drugih potencijalnih štetnih materija. Ako je uz kamin, došla uputa od proizvođača o održavanju, obavezno ih slijedite. Ako ne, slijedite ove opće upute.

2. Pokrijte okolicu kamina sa komadima plastike ili nečim sličnim kako bi zaštitili tepih i okolni namještaj. Uklonite rešetku iz kamina i odnesite je vani. Očistite je sa četkom temeljno kako bi se oslobodili čađi i drugih nečistoća.

3. Uklonite pepeo iz ognjišta uz pomoć lopatice za smeće i četke. Prije svega poprskajte unutrašnjost kamina sa malo vode, ali možete koristiti i toz od kafe da bi izbjegli da se čađ širi svuda po sobi.

4. Spoljnu površinu kamina očistite brisanjem mekom krpom ili koristite četku vašeg usisivača. Također očistite i okolno područje. Čisti mramor možete brisati s blagom otopinom deterdženta i zatim ga polirajte na suho. Mramor je vrlo porozan pa morate obrisati odmah sve što se prospe kako bi izbjegli trajna oštećenja.

5. Nikada nemojte koristiti vodu za čiušćenje metalnih kamina jer će potaknuti hrđu. Ako se hrđa ipak pojavi, uklonite je s tvrdom žičanom četkom ili finim žičanim klupkom.

6. Ako vaš kamin okružuje drvena oprema, o njoj možete brinuti isto kao o drvenom namještaju. No kako toplina iz vatre suši drvo, morat ćete ga polirati češće nego drugi drveni namještaj.

7. Čišćenje dimnjaka je posao koji je najbolje prepustiti stručnjaku. To bi trebalo uraditi najmanje jednom godišnje ili dva puta tokom sezone ako koristite svoj kamin dugo.

(decorinportal)

© Divithana, 2013