Savjeti kako da vam odjeća uvijek miriše

Savjeti kako da vam odjeća uvijek miriše

Vjerovatno ste primijetili da ponekad, kada otvorite ormar, iz njega počne da se širi neprijatan miris ustajalosti.

To se dešava iz više razloga. Zato što ormare ne provjetravamo često, u njih vraćate komade odjeće koje niste oprali ili dovoljno osušili…

Da bismo se oslobodili ovih mirisa, potrebno je da sve stvari izvadimo, operemo, a unutrašnjost ormara dobro operemo odgovarajućim sredstvima. Na kraju je važno i da gardarober namirišemo, a evo i par savjeta kako:

  • Eterična ulja: Lavandino ulje smiruje, opušta, dugotrajno je, tjera moljce, a ima prijatnu aromu. I citrusna ulja, limunovo ili pomorandžino, osvježit će ormare i oraspoložiti vas svaki put kada ih otvorite. Ulje koje ste odabrali nakapajte na kuglice vate i rasporedite ih po policama, ali vodite računa o tome da ne dodiruju odjeću.
  • Potpuri: U platnene kesice ubacite osušene latice ruža i ostalog mirisnog cvijeća, osušene plodove citrusnog voća i mirisnih sjemenki. Možete da osušite i iskorištene vrećice omiljenog čaja (kamilice, lipe, jasmina…) i rasporedite ih u džepove odjeće.
  • Parfem: Ne bacajte prazne bočice omiljenih parfema. Držite ih u uglovima ormara, jer će se iz njih još dugo širiti miris. I mirisne štapiće možete da zamotate u čisto platno i da stavite između odjeće.
  • Sapuni: Nove sapune otvorite sa jedne strane i stavite na police, a možete da iskoristite i ostatke korištenih sapuna. Izmrvite ih i ubacite u vrećicu od prirodnog materijala, zavežite je i okačite na ofinger ili stavite u džepove odjeće.

(brzikucnisavjeti.com)

© Divithana, 2013