Redovno čišćenje u špajzu: Koje namirnice morate pregledati

Redovno čišćenje u špajzu: Koje namirnice morate pregledati

Što svjetlije brašno, to je dugotrajnije, jedno je od osnovnih pravila za čuvanje proizvoda od žitarica. Provjerite rok trajanja sljedećih namirnica i zadržite u špajzu samo one čiji je kvalitet ostao nepromjenjen.

Ako u zalihama hrane otkrijete moljce, odmah bacite otvorena pakovanja sa životnim namirnicama. Provjerite da li su se na još neotvorenim pakovanjima pojavile rupice i fina vlakna koja su napravili crvići. Savjetujemo vam da na kraju ormariće prebrišete rastvorom sirćeta i vode, i ako je potrebno pojedina mesta prosušite fenom.

Riža

Njen rok trajanja prilično je dug, pod pretpostavkom da je čuvate na apsolutno suhom mjestu i u dobro zatvorenim posudama. Tako ćete moći da je koristite dobrih godinu dana.

Orašasti plodovi

Kada ste spremali sitne kolače preostali su vam mljeveni lješnjaci ili orasi. Da li su još za upotrebu? Samo ako su dobro spakovani, nemaju užegao miris i ako se nisu pojavili tragovi štetočina.

Žitarice

Kod brašna važi sljedeće pravilo – što je svetlije, to je dugotrajnije. Brašno tipa 400 zadržava svoje osobine oko godinu dana. I ovsene pahuljice imaju rok trajanja oko godinu dana ako se čuvaju na suhom.

Začini

Čak i u dobro zatvorenim posudicama poslije otprilike godinu dana promjene aromu. Začine ne bi trebalo da držite blizu šporeta, jer im ne odgovara suviše vlažno i toplo mjesto.

Med

Na suhom i prohladnom (optimalno 15 stepeni) može da se održi godinama. Najukusniji je kada je svjež. Neke sorte se brzo kristalizuju, ali takav med nije „pokvaren”. Ako ga malo zagrijete, ponovo će postati tečan.

Šećer i so

So, rafinisani šećer u kristalu i šećer u kockama imaju neograničen rok trajanja – ali ih obavezno morate čuvati na suhom mjestu. Smeđi šećer sadrži više vlage pa se lakše kvari. I kod šećera za želiranje trebalo bi da obratite pažnju na rok trajanja.

Jestivo ulje

Nezasićene masne kiseline su zdrave ali se brže kvare. Laneno ulje ima rok trajanja svega šest nedjelja, maslinovo ulje do godinu dana, a ulje od pšeničnih klica oko dvije godine. Otvorene flaše trebalo bi potrošiti u roku od šest nedjelja.

Kahva i čaj

U vakuumiranim pakovanjima mljevena kahva ostaje svježa oko osamnaest mjeseci. Cijela zrna kahve u papirnim pakovanjima gube ukus poslije šest nedjelja. Čaj morate da čuvate na hladnom i suhom mjestu, u tom slučaju će svoje kvalitativne osobine zadržati oko godinu dana.

 

(decorinportal.com)

© Divithana, 2013