Napraviti mali vrt začinskog bilja u svojoj kuhinji

Napraviti mali vrt začinskog bilja u svojoj kuhinji

Uzgajanje biljaka u svom domu je odličan način da cijelu godinu uživate u svježim mirisima i aromama. Kod odlučivanja koje ćete biljke uzgajati odaberite one koje često koristite, kao i one koje su jednostavne za uzgajanje i održavanje.

Ovo je šest najzahvalnijih biljaka za uzgoj u unutrašnjim prostorima:

Bosiljak

Čak i ako nikada ne kuhate s bosiljkom, uživati ćete i u samom mirisu ove opojne biljke. Svježina bosiljka pozdravit će vas svaki puta kada ušetate u kuhinju. Bosiljak možete sami uzgojiti iz sjemena, ili pak puno jednostavnije u prodavnicama(ima ih u gotovo svim većim trgovačkim centrima) već gotov bosiljak u teglici. Bosiljak držite u posudi s puno drenažnih rupica na dnu i s dovoljno prostora za rast i širenje. Što se zalijevanja tiče – u ovo hladnije vrijeme, zalijevati jednom jednom do dva puta sedmično je dovoljno (češće kada je veoma toplo u proljeće i ljeto). Začinsko bilje je bolje zalijevati ujutro, tako će imati cijeli dan da se suvišna voda dodatno ocjedi i osuši. Večernje zalijevanje moglo bi dovesti do razvoja gljivica na bosiljku. Najbolje bi bilo kada biste ga zalijevali u sudoperu – zemlju dobro natopite i onda ostavite neko vrijeme da se višak vode ocijedi. Uvijek zalijevajte samo zemlju, ne listove. Što se svjetlosti tiče – bosiljak voli direktnu izloženost sunčevoj svjetlosti, po mogućnosti više od 6 sati dnevno (najmanje 4 sata).

Vlasac

Ako mislite da uzgajanje bilja baš i nije za vas jer vam ništa ne uspjeva – onda je vlasac prava biljka za vas! Vlasac raste brzo i uzgaja se lako, tako da zaista morat biti rođeno antitalent da vam vlasac ne uspije. Preskočite uzgajanje iz sjemena, već kupite gotovu biljku iz prodavnice ili rasadnika. Biljku stavite u malu lončanicu i napunite zemljom do otprilike pola do jedna centimetar ispod vrha posude. Namočite zemlju vodom, no nemojte pretjerivati. Vlasac stavite blizu prozora, ali ne i na direktnu sunčevu svjetlost. Kad vam vlasac naraste na nekih dvadesetak centimetara odrežite stabljike i iskoristite za kuhanje ili ih smrznite za kasnije.

Metvica (menta)

Najsunčanije mjesto u kuhinji rezervirajte za mentu. Ova divna biljka dolazi u mnogo varijacija, a jedna od najpopularnijih je paprena metvica. Metvicu kupite već kao uzgoljenu biljčicu. Kad je donesete kući presadite je u veću posudu – jer ona voli dosta prostora, a i jako se širi – pa što je posuda veća, to bolje. Već smo rekli da menta voli sunce, a voli i dosta vode (neke se vrste mente mogu uzgajati samo u vodi). Dovoljno će biti zalijati je jednom na dan ili dva dana (zalijevajte je ujutro). Važno je da je zemlja uvijek dovoljno vlažna, ali ne i pretjerano natopljena. Ako primijetite da vam je menta počela venuti – vjerojatno ili ne dobiva dovoljno sunčeve svjetlosti ili vode. Iznesite je na sunce i češće zalijevajte, ali pripazite jer uvehnuta menta ne može apsorbirati toliko vode koliko i zdrava biljka.

Estragon (glavočika, zmijina trava)

Ova ukusna biljka koristi se svježa ili osušena i odlično paše mnogim jelima – jelima od mesa, povrća, uz pečenke i u umacima…  U narodnom ljekarstvu koristi se kao biljka koja povećava apetit i ublažava želučane smetnje, a pomaže i pri lošoj probavi i napuhavanju. Estragon voli sunčani i topli položaj u zavjetrini i ne podnosi propuh i hladnoću. Ne podnosi niti previsoke temperature, pa ga u ljetnim mjesecima obavezno držite u kući i ne na direktnoj svjetlosti. Što se zalijevanje tiče, ova biljka voli vodu, ali ne tolerira prenatopljenu zemlju. Pobrinite se da se sav višak vode dobro ocijedi. Biljku ponovo zalijte kada osjetite da se zemlja počela sušiti.

Ružmarin

Kao i bosiljak, ružmarin ima divan i jak miris. Odlično će ići uz mesna jela, mesne umake i jela od rajčice. Nemojte ga uzgajati iz sjemenki već kupite gotovu mladicu. Ružmarin posadite u teglu s dovoljno drenažnih rupa na dnu i dovoljno ga zalijevajte, međutim nemojte pretjerivati. Ružmarin voli vlažnu do suhu zemlju puno više nego li natopljenu (zato i u prirodnom okruženju najbolje uspijeva u mediteranskom području). A voli i mnogo direktne sunčeve svjetlosti – redovito ga rotirajte da sve strane i grančice dobe dovoljno svjetlosti.

Peršun

Peršun izgleda dekorativno, a poseban tek daje i jelima. I što je najbolje veoma je jednostavan za održavanje. Peršun voli puno direktne sunčeve svjetlosti (najbolji bi bio prozor koji gleda na jug), a teglicu svakih dva ili tri dana okrećite kako se biljka ne bi nagnula samo na jednu stranu prema suncu. Peršun voli umjereno vlažnu, ne i prenatopljenu zemlju. Što se teglice tiče, odaberite onu s drenažnim rupicama i tanjirićem – kako bi sva suvišna voda otekla.

(zena.hr)

© Divithana, 2013