Kako očistiti laminat

Kako očistiti laminat

Mnogi domovi opremljeni su laminatom. Postoji veliki izbor boja, pa se laminat lako uklapa u interijere s različitim stilom. Laminat je potrebno održavati suhim, a postoje stvari na koje treba obratiti pozornost ukoliko u domu imate laminat podove.

REDOVNO ČIŠĆENJE

Ključ za sprečavanje ogrebotina na laminatu jeste redovno čišćenje. Ovo je također veliki generalni savjet. Redovno brišite pod suhom krpom ukloniti svakodnevnu prljavštinu, a onda nećete morati koristiti jake hemikalije ili sredstva za čišćenje.

NE KORISTITE STANDARDNE ČETKE

Ovo možda zvuči kao pretjerivanje, ali krute četke s oštrom dlakom mogu oštetiti površinu laminata. Koristite suhu krpu za prašinu ili mekanu četku.

IZBJEGAVAJE PROLIJEVANJE TEKUĆINE

Trebalo bi odmah očistiti tekućinu sa laminata ukoliko prolijete. Nemojte dopustiti da tekućina ostane na podu duži vremenski period, jer može obojiti pod i oštetiti zaštitni sloj. Upijte višak tekućine suhom krpom ili papirnatim ručnikom i pazite da pod ne ostane vlažan.

ČIŠĆENJE TOPLOM VODOM

S vremena na vrijeme, laminat treba temeljito očistiti. Pošto je najblaže moguće sredstvo za čišćenja obična voda, koristite je. Čišćenje toplom vodom primjenjujte jednom mjesečno ili kada primijetite da je područje blatnjavo ili prljavo.

podovi-laminat-ciscenje-1 (8)

OČISTITE LAMINAT OCTOM

Ako vaš laminat izgleda prljavo i ima mrlje od blata ili ako izgleda izblijedjelo, upotrijebite mješavinu vode i octa. Nikad ne koristite ocat u svom čistom obliku, jer je suviše abrazivno. Mješavina vode i octa će učiniti vaš pod sjajnim, a miris octa će nestati za nekoliko minuta. Ako ne podnosite miris octa možete dodati nekoliko kapi limuna, peperminta ili mirišljavo ulje u otopini.

UKLONITE LJEPLJIVE FLEKE

U slučaju da primijetite mrlje izazvane voskom ili žvakaćom gumom koje se izuzetno teško skidaju, na pod nanesite led i nježno nožem otklonite mrlje. Pazite da ne ogrebete pod. Led se također može koristiti za uklanjanje žvake s tepiha.

NIKADA NE KORISTITE MAŠINU ZA POLIRANJE

Brušenje ili poliranje nikada ne treba koristiti na laminatu. Mašina će u potpunosti ošteti pod, a vi ćete biti prisiljeni ga zamijenite. Mašine se samo koriste za podove od tvrdog drva.

NE KORISTITE ABRAZIVNA SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE

Bilo koje vrste abrazivnih sredstava za čišćenje treba izbjegavati. Ova sredstva mogu izazvati trajno oštećenje laminata. Također, klonite se čelične četke koje mogu ogrebati pod i ostaviti tragove.

OČISTITE LAMINAT BEBI ŠAMPONIMA

Umjesto korištenja deterdženta za suđe pokušajte čišćenje bebi šamponom. Ovaj šampon je vrlo nježan i možete ga koristiti za čišćenje laminata. Pomiješajte šampon i vodu sve dok ne stvorite mjehuriće, natopite spužvu ili krpu u otopini i uvjerite se da pod ostaje blago vlažan.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da na što lakši način održavate čistoću vaših podova.

 

(decorinportal)

© Divithana, 2013