Kako da sami napravite omekšivač za veš

Kako da sami napravite omekšivač za veš

Iako ste stavili dosta omekšivača vaš veš je brzo izgubio miris? Zaboravite na korišćenje hemijskih sredstava jer rješenje za čist i mirišljav veš krije se u vašoj kuhinji…

Vjerovatno ste već čuli kako je obično bijelo alkoholno sirće savršena zamjena za kupovni omekšivač jer vašem vešu daje svježinu i pojačava miris deterdženta, dok njegov miris u postupku pranja u potpunosti nestane.

Ako želite da napravite originalno sredstvo za omekšavanje tkanine, sirće će vam poslužiti kao ključni sastojak. Treba napomenuti da nikako ne smijete miješati sirće i izbjeljivač jer ta kombinacija može izazvati nastanak otrovnih isparenja.

Otkrivamo vam 3 formule za originalne i štedljive omekšivače iz vaše kućne radionice:

Domaći omekšivač sa regeneratorom za kosu
Sastojci:

  • 1 šoljica regeneratora za kosu
  • 3 šoljice tople vode
  • 1- ½ šoljice alkoholnog sirćeta

Postupak:

Stavite šoljicu regeneratora (za ovu svrhu ne trošite skupe regeneratore!) u veću posudu i postepeno dodajte toplu vodu miješajući sve dok se sastojci dobro ne prožmu. Zatim stavite sirće. Držite mješavinu u zatvorenoj posudi i koristite ¼ šoljice za svako pranje.

Obično sirće u ulozi omekšivača
Sastojci:

  • alkoholno sirće
  • eterično ulje po želji

Postupak:

U pregradu za omekšivač u vašoj mašini za veš stavite ¼ šoljice bijelog destilisanog sirćeta za jedno ispiranje. Sirćetu možete po želji dodati i omiljeno eterično ulje – nakapajte jednu do dvije kapi u šoljicu sirćeta i stavite u posudu sa čvrstim poklopcem.

Domaći omekšivač sa sirćetom i sodom bikarbonom
Sastojci:

  • 2 šoljice tople vode
  • 1 šoljice sode bikarbone
  • 1 šoljica alkoholnog sirćeta

Postupak:

U posudi promiješajte toplu vodu i sodu bikarbonu. Polako dodajte sirće. Pojaviće se mjehurići. Nakon što ste dobro promiješali sve sastojke, stavite tečnost u posudu s čvrstim poklopcem i protresite je prije svake upotrebe. Upotrijebite ¼ šoljice za svako ispiranje u veš mašini.

(zadovoljna)

© Divithana, 2013