Savjeti za držanje kompaktnih ulaza uvijek urednima

Savjeti za držanje kompaktnih ulaza uvijek urednima

Mali, uski ili skoro nepostojeći ulazi mogu biti priličan izazov za održavanje. A držati ih uvijek urednim je sasvim druga stvar. Ako Vaš ulaz nastavlja biti pretrpan, usprkos Vašim najboljim namjerama za održavanje, možda je vrijeme da isprobate nešto novo. Evo sedam savjeta koje će Vam pomoći u opremanju i održavanju urednim pretrpanog ulaza (čak i onih nepostojeće vrste).

ulaz11. Učinite ga inspirativnim. Stvorite ugodnu, elegantnu ulaznu zonu, kao jedan od najboljih načina da ga držite i dalje urednim i čistim. Na primjer, prostor prikazan ovdje: bez tapeta, umjetničkih djela i stilske sove – držača za kišobrane, ovo bi bio samo dosadni zid sa pokretnom policom. Ne biste li radije svaki dan došli kući prostoru koji Vas tjera na smješak?

 

 

 

 

 

 

ulaz22. Napravite red čišćenja. Kao redovan dio svoje dnevne rutine, pospremajte ulaz i otklanjajte stvari koje ne pripadaju tamo. Npr:

– sortirajte poštu i odložite jakne dok čekate kafu da se skuha ujutro,

–  popravite ulaz nakon što iznesete smeće svaki dan, isl.

 

 

ulaz3

 

 

3. Izbjegavajte strašne nerede uz odgovarajuće spremnike. Praznim površinama pozivamo nered da se gomila i širi. Izbjegnite ovaj fenomen obezbjeđujući spremnik za svaku vrstu stvari koju trebate odložiti negdje kad uđete u kuću: posudu za ključeve, zdjelu za sitniš, korpu za smeće, ladicu za poštu i vješalicu za kapute.

 

 

 

 

 

 

4. Odvojite sekundarna ulazna vrata ili prostor za povećanje mogućnosti odlaganja. Šta uraditi kad jednostavno nema dovoljno prostora za držanje svih potrebnih stvari na ulazu u kuću? Odaberite drugi dio za odlaganje glomaznih predmeta koje bi inače pretrpale mali ulaz. Ako imate ormar ili vešeraj na stražnjoj strani Vašeg doma, ili sobu blizu vrata, koristite ih kao prostore za ostavku. Objesite vješalice, ormare, police, klupe za odlaganje – za sve stvari za koje biste željeli da imate prostora pri ulaznim vratima.

Kad dođete kući, ostavite samo nekoliko osnovnih stvari pri ulaznim vratima (poput ključeva i torbe), a sve ostalo odnesite na improvizovane prostorije za odlaganje. Nesumnjivo će trebati neko vrijeme da se naviknete na ovu praksu, tako da odlučite da slijedite svaku odluku svakodnevno par sedmica, dok ne postane navika.

ulaz4Varijacija ove ideje jeste smjestiti dio namještaja za pohranu, poput stola s ladicama, klupu sa spremištem, u okolnu sobu kod ulaza. U prostoru prikazanom ovdje, nekoliko jednostavnih kuka su postavljene iza ulaznih vrata za kapute i šalove, ali morate otići do dnevne sobe i ostaviti ostatak svojih stvari na elegantnom stoliću.

 

ulaz5

5. Ne držite stvari na podu. Bez obzira na situaciju na ulazu, ne držanje stvari na podu će pomoći da područje izgleda uredno. Ako ste kratki s prostorom na stolu, koristite pomjerajuće police i zidne košare za držanje pošte i drugih stvari. Ako morate ostaviti cipele i čizme na ulazu, nabavite ormarić sa policama za čizme ili cipele (i čuvajte pod čistim).

ulaz66. Nabavite nešto da savršeno odgovara prostoru, čak i ako iznajmljujete stan. Iako je generalno dobra ideja misliti dugoročno prilikom iznajmljivanja prostora, za ulaz biste možda željeli napraviti izuzetak. Ovo jedno mjesto može napraviti toliko veliku razliku u Vašim svakodnevnim iskustvima u kući, da se isplati pronaći komad namještaja koji odgovara ulazu. U uskim ulazima, tanki stolić sa ladicama, kao ovaj prikazani, može biti od velike pomoći.

ulaz7

 

 

 

 

Ako imate samo mali zid i nemate drugog prostora gdje biste mogli sakriti obuću i stvari, potražite zidne police koje će držati Vaše stvari van ovog prostora. Čak i ako neka od stvari ne završi na mjestu gdje je uvijek bila, malo zadovoljstvo svakodnevnog uređenog ulaza i stupanja u kuću će sigurno davati osjećaj da se isplatilo.

 

ulaz8

 

 

 

 

 

7. Redovno pozivajte goste. Vježbajte čišćenje u zadnjim minutama prije nego gosti dođu tako što ćete češće pozivati ljude kod sebe – to je super izgovor da uvijek održavate ulaz lijepim. 🙂

 

 

 

 

 

 

Izvor fotografija: houzz.com

© Divithana, 2013