Rasvjeta kao lična svjetlost doma

Rasvjeta kao lična svjetlost doma

Upotreba svjetlosti u enterijeru u velikoj mjeri utječe na životni prostor, raspoloženje, efikasnost u radu i cjelokupni ambijent. Pravilno planirana rasvjeta može znatno poboljšati kvalitet prostora i dati mu izgled kakav se želi ostvariti.

9

Ne postoji svjetlost koja može da zamijeni dnevno svjetlo. Međutim, vještačko osvjetljenje je još od izuma električne energije i sijalica postalo nezamjenjiva stavka u svakom domu. Rasvjeta ne samo da utiče na osvjetljenost prostora, ona može da promijeni i način na koji prostor izgleda manji, veći, kao i da naglasi određeni segment enterijera, kao naprimjer slike, razna umjetnička djela ili radnu površinu.

Lusteri i manje viseće lampe mogu biti veoma efektni i funkcionalni u enterijeru. Oni su često predmeti koji se vrlo uočljivo ističu, pogotovo u drugoj polovini dana, kada su sijalice upaljene.

Svjetlost lampe

14Ambijentalno osvjetljenje je skriveni izvor svjetlosti koji daje sobi sjaj i stvara dovoljnu dozu sjenke za ugodan boravak. Pomoću lampe je moguće istaći određeni objekat, arhitektonsku funkciju ili jednostavno uživati u njenoj svjetlosti koja stvara romantičnu atmosferu. Postoji više vrsta koje se mogu koristiti, a to ovisi isključivo od potrebe pojedinca.

Tako se akcentualne lampe koriste da bi se osvijetlile umjetničke fotografije ili slike, gdje se sijalica i snop svjetlosti upućuju ka predmetu koji treba da se istakne.

Praktične lampe za osvjetljenje se koriste da bi se naglasio prostor za svakodnevne aktivnosti – za čitanje, kuhanje ili šivenje. Ovdje je efektivan zadatak da se osvjetljenjem smanji napor za oči, dakle svjetlost je nešto izražajnija. Estetske lampe su dekorativni element, koji pruža svjetlost, ali su one same po sebi veoma izražajne.

2Direktno i jako osvjetljenje nije ono što treba očekivati od lampe sa crnim sjenilom. Crna, kao neutralna boja, obavijena oko sijalice pruža mekano i stidljivo svjetlo dajući prostoriji toplinu, a vama osjećaj ušuškanosti. Čini se kao savršena scenografija gdje bi svi željeli igrati glavnu ulogu u dugim i hladnim zimskim noćima.

S obzirom na količinu svjetla koju pružaju, ove lampe se najbolje snalaze u spavaćoj sobi, postavljene na noćni stolić kraj kreveta. Prostorija u kojoj spavamo iziskuje upravo takvo diskretno osvjetljenje.

3

Međutim, spavaća soba nikako nije jedino mjesto na kojem se crna lampa dobro osjeća. Ako je postavite u dnevni boravak na komodu ili stolić pored sofe ili udobne fotelje, podarit će enterijeru bogat i raskošan izgled. Blaga svjetlost koju ova lampa širi kada je upalite u večernjim satima godit će vašim umornim očima, posebno ako je upaljen i televizor. Njena pritajena svjetlost zgodna je i za prikrivanje nedostataka, ukoliko ih ima, kao što su različita oštećenja na namještaju, izblijedjele boje i slično.

Lampa je uvijek dobar izbor za poklon bilo kakve vrste i namjene. Ukoliko se enterijer unaprijed poznaje, onda je odabir još jednostavniji. Rustična, moderna, stolna ili podna – svaka lampa ima svoju namjenu i u ambijentu je nezamjenjiv detalj.

 

„Uvučena“ svjetlost

16

Ovakvo rješenje je odlično za sve one prostore kojima je potrebna dodatna svjetlost u toku cijelog dana (kancelarije, unutrašnjost restorana i ostalih ugostiteljskih objekata, prodavnice, kao i porodični ambijenti, također). Osvjetljenje se u ovom slučaju ne miješa sa postojećim dekorom, tako da se može prilagoditi svakoj prostoriji, u različitom intenzitetu. Ovakvo osvjetljenje pruža obilje svjetlosti bez zauzimanja prostora ili ometanja drugih aspekata prostorija. To može da bude ugrađena led rasvjeta ili kombinacija kompakt i halogenih izvora svjetla.

 

 

 

 

Način na koji se osmisli osvjetljenje enterijera veoma utiče na percepciju istog, te izborom lustera, plafonjere, ugrađenog ili običnog led svjetla, zidnih, stolnih ili stajaćih lampi sami kreiramo svoj ambijent. Promjena izgleda prostorije vidljiva je dodirom na prekidač, stoga je potrebno da budemo svjesni koliko je osvjetljenje moćno dizajnersko oružje i koliko pomoću njegove promjene možemo da mijenjamo i svoje raspoloženje.

 

 

(enterijer.ba)

© Divithana, 2013