Moj dom iz snova je islamski uređen dom!

Moj dom iz snova je islamski uređen dom!

Svaka žena koja živi i djeluje po islamskim principima, drži važnim da njen dom, kao mjesto za učenje, smiraj i opuštanje bude obojen bojama islamske duhovnosti.

Ono o čemu treba povesti računa prilikom uređenja enterijera u duhu islama je sljedeće:

ČISTOĆA

Prije samog stilskog ukrašavanja kuće ili stana važno je prostor učiniti čistim, dovoljno svijetlim, prozračnim  i ugodnim za boravak. Kako je čistoća važan faktor u životu svakog muslimana i muslimanke, čist stan  je samim tim prirodno okruženje koje omogućava provođenje svih vjerskih aktivnosti na lahak i zadovoljavajući način.

Ancient Islamic Interiors And Modern Islamic Interior Design Winning Interior Design By

UKLANJANJE IZ KUĆE SVIH ISLAMSKI NEPOŽELJNIH PREDMETA I ŽIVOTINJA

Svima nam je poznat negativan stav islama prema držanju određenih predmeta ili životinja u našem prostoru za boravak, kao što su: pas, slike sa likovima, kipovi, predmeti sa neislamskim motivima i sl. Stoga, prije samog ukrašavanja pobrinite se da sve bude u skladu sa ovim islamskim principom.

Idea book | user designs-Interior design-Interior design-Islamic-Reception-salon-289-Member design-by: walaadesigns

UKRAŠAVANJE

Kad budete sigurni da su prethodna dva uslova ispunjena onda pristupite ukrašavanju vašeg enterijera. Pustite mašti na volju i pokušajte, bez pretjerivanja i kiča, stvoriti ambijent koji će vas uvijek podsjećati na Gospodara, njegove blagodati i dužnosti prema Njemu. To možete postići stilskim oslikavanjem zidova sa kur’anskim porukama ili kratkim motivirajućim citatima postavljenim na važnim mjestima u domu: ulaz u kuću, ulaz u toalet, na zid iznad stola za ručavanje, pored kreveta za spavanje i sl.

http://islam.pictures/wp-content/uploads/2013/09/s22allahinside.jpg

KUTAK ZA NAMAZ

Pronadjite mjesto u svome domu koje je tiho, svijetlo i najmanje frekventno. Tu odvojite vrijeme za namaz, učenje Kur’ana i  čitanje korisne literature. Jer ovo je mjesto na kojem provodite najljepše i najbitnije sate u vašem životu.

Creating a Reflective Niche in your home - Silver Envelope:

 

KUTAK ZA ČITANJE

Naravno, treba vam i mjesto gdje ćete smjestiti sve svoje književne naslove koje volite. I to mjesto treba da je udobno i mirno, ali i dovoljno veliko da primi sve članove porodice kako bi zajednički čitali i njegovali ovu divnu naviku.

To mjesto bi, po nama, trebalo da izgleda nekako ovako:

http://pinterio.com/wp-content/uploads/2012/09/Living-Room-and-Home-Library.jpg

EDUKATIVNO I ISLAMSKI POTICAJNO MJESTO ZA DJECU

Ako ste u mogućnosti, osigurajte svome djetetu prostor koji će mu omogućiti bezbjednu, poticajnu i bezbrižnu igru prožetu islamskim temama. Već u ranom dobu, uz malo kreativnosti i mašte, vaše dijete može početi opažati i usvajati sve one male islamski poticajne detalje bitne za njegov duhovni rast i razvoj. Jedna od ideja jeste stavljanje naljepnica sa harfovima na zidove.

tumblr_nvpemvp7GL1tzi2xjo1_1280

(Izvor: hidzabposao.info)

© Divithana, 2013