Mala zadovoljstva: Radost svježe posteljine

Mala zadovoljstva: Radost svježe posteljine

Kada imate jako težak dan, nema ništa tako okrepljujuće kao uvući se u svjež, pospremljen krevet. Utanjanje u svježe plahte, udobne deke i paperjaste jastuke smiruje duh i potiče ugodan noćni san. Evo nekoliko prijedloga kako da Vaš krevet bude raskošno udoban što je više moguće.

a1Trebate nešto da Vas potakne? Promijenite posteljinu. Bilo da Vam dan nije prošao dobro ili osjećate posljedice vremenskih prilika, promjena posteljine je kao davanje poklona samome sebi. Glatka, svježa, čista posteljina; smanjena svjetla; dobra knjiga; i malo svijeća Vam može pomoći da veče završi sa svjetlijom notom.

 

 

a2

Počnite s najboljim madracom kojeg možete priuštiti. Ako ste nekada kupovali novi madrac, vjerovatno ste dobili savjet da uzmete najbolji koji možete, i to s dobrim razlogom. Madrac uz pravilnu podršku Vam može pomoći da bolje spavate i budite se s manje grčeva u leđima.

Dodajte nadmadrac za povećanje udobnosti. Čak i ako ne kupujete novi krevet, dodajući ultraudobni nadmadrac možete promijeniti način na koji osjećate Vaš krevet. Isprobajte memorijsku pjenu, merino vunu ili klasični pernati krevet.

a3

Odaberite prozračna prirodna vlakna. Čisti egipatski pamuk, brušeni pamuk flanel i lan su najbolji izbor; izaberite onaj koji najbolje odgovara Vašoj koži. Također, budite spremni eksperimentirati – možda ćete biti iznenađeni saznanjem da preferirate lan umjesto glatkog satena.

Uzmite u obzir svilene jastučnice. Dok je svila previše sliska da bi bila udobna plahta, jastučnice su potpuno druga stvar. Luksuzno glatka tkanina je posebno nježna za kožu i kosu.

a4Prostrite meki i paperjasti tepih uz krevet. Kada trebate ustati, napravite taj prvi korak toplim po paperjastom čupavom tepihu.
Ako želite koristiti veći tepih u spavaćoj sobi, izaberite veći vezeni tepih i manji, mekani tepih preko.

a5

Poduprite dodatne jastuke za čitanje u krevetu. Veliki jastuci dobro izgledaju ispred redovnih jastuka, prilagođenima za krevet i čine sjedenje na krevetu za čitanje mnogo ugodnijim. Ne zaboravite promijeniti jastučnice kada mijenjate i plahte – redovno pranje će zadržati krevet svježim i bez prašine.

a6Odvojite jedno mjesto za dodatne jastuke. Stolica u spavaćoj sobi je pogodno mjesto za ostavku dodatnih jastuka prije lijeganja u krevet. Ako nemate mjesta za stolicu, probajte pronaći neko drugo mjesto za držanje jastuka i pomoćnih prekrivača s poda – možda vrh komode ili u korpi iza vrata.

a7

Koristite prekrivač. U većini Europe, uobičajeno je koristiti prekrivač za prašinu preko posteljine. Ako prečesto morate mijenjati posteljinu, možda želite razmotriti usvajanje ove prakse.

a8

Brišite i pospremajte svoj noćni ormarić. Lako možete zaboraviti u kakvom je stanju, ali brzo čišćenje ga može dotjerati u jednom trenutku. Obrišite mrlje od čaša, prebrišite prašinu sa lampe i raspremite nered. Vaš noćni ormarić bi trebao biti malo mjesto za pomoć, koje drži sve ono što želite imati pri ruci dok ste u krevetu – Vaše trenutno štivo za čitanje, čaša vode i možda svijeću, npr.

a9

Ne zaboravite dekorativnu posteljinu. Meka dekorativna posteljina dodaje dodir mekoće podnožju kreveta, a može dobro doći kada čitate na krevetu u prohladnim noćima.  

© Divithana, 2013