Imate cimerku? Ideje za činjenje zajedničkih prostora udobnijima

Imate cimerku? Ideje za činjenje zajedničkih prostora udobnijima

Ukoliko imate cimerku, ili razmišljate o takvom načinu stanovanja, donosimo par savjeta koje su iskusni cimeri skupljali godinama, a sve je zapravo u planiranju interijera za vođenje odvojenih života odraslih ljudi koji žive zajedno.

Pa kako ćete podijeliti moderni dom u stilu da odgovara svakome po prostoru koji im je potreban, a opet, da zadržite privatnost? Oboje su ključni razlozi za udobnost u svom domu, pa pokušajte isprobati neku od ovih ideja, kako biste s Vašom novom cimericom živjeli u modernoj usklađenosti.

roommate1

Stvorite zone. U doba otvoreno-planiranih prostorija, ne može odmah biti očito kako primiti i smjestiti novu osobu u vlastiti raspored i društveni život. Pametno stvaranje zona je ključ. Razmislite kako biste mogli preurediti svoj lični prostor, tako da je prikladan za više različitih aktivnosti useljenika i rad, odmor, jelo ili kuhanje u miru.

Potražite male komade namještaja, ako je prostor tijesan – mnogo proizvođača namještaja sada ima posebne ponude kompaktnih i fleksibilnih komada. Također, kreativna kupovina – mali, okrugli, metalni, vrtni stol lahko može poslužiti i kao pristupačna trpezarija ili mjesto za laptop, za jednu osobu. Udobne fotelje su također dobre, budući da možda nećete uvijek biti voljni dijeliti kauč.

roommate2

Podijelite prostor. Iskoristite tzv. dividere, koji Vam mogu pomoći da kreirate zone u velikim sobama ili prostorima otvorenog plana, kako biste omogućili različitim članovima domaćinstva da vrše svoje aktivnosti. Oni su posebno korisni ako oboje imate prijatelje u posjeti istovremeno.

roommate3

Veći prostor za skladištenje u dnevnoj sobi. Sa nestankom te rezervne sobe, pune Vaših stvari, morat ćete stvoriti dodatni prostor za ostavku u ostatku doma. Visoko-kvalitetne viseće police, koje se protežu od zida do zida izgledaju sjajno – obojene istom bojom kao i zidovi, kreiraju arhitektonski detalj. I mogu sakriti hrpe knjiga, časopisa i raznih kutija, bez ugrožavanja prostora.

roommate4

Potražite skrovište za još polica. Gdje biste drugo iznašli dodatni prostor za još pohrane stvari? Potražite izvan očiglednih mjesta, prostor za dodavanje još polica: najmanja soba u kući ponekad može upakovati iznenađujuću količinu polica. Ova nakićena biblioteka također izgleda simpatično.

roommate5

Učinite kuhinju višenamjenskom. Čak i mala promjena, kao dodavanje kauča u kuhinju, može stvoriti dva različita stambena prostora, tako da Vi i Vaša cimerka ne ometate jedna drugu.

Dodavanje TV-a u maloj sobi je također dobra ideja, ukoliko nemate prostor otvorenog plana. To uklanja rizik od borbe (ili njegovanja tihe ljutnje) u vezi daljinskog upravljača.

roommate6Kreirajte odličnu spavaću sobu. Ako je zajednički prostor jako ograničen, iseljenje iz najbolje sobe u kući i pretvaranje je u luksuzan i višenamjenski prostor za Vašu cimerku bi moglo vrijediti. Napraviti je negdje gdje će željeti stalno boraviti. Razmislite kako i gdje biste mogli ostaviti TV (na kraju kreveta), smjestite sto, ormare i mini kauč.

roommate7

Iskoristite multifunkcionalni namještaj. Mnogo je načina da ostvarite više prostora u najmanjim sobama. Uzglavlje može postati i noćni ormarić, prostor za ostavku stvari i polica u jednom, sa prostorom iza za vješanje.

Kada planirate novu sobu ili razmještate ostatak doma, sjetite se i nekih većih stvari koje će cimerka morati donijeti, kao što je npr. kofer.

roommate8

Pronađite mjesto za sto. Bilo da Vi ili Vaša cimerka učite ili radite kod kuće, ili jednostavno trebate prostor za pregledanje e-mailova na laptopu, prostor za samostalni sto znači da ne morate svi tipkati na kauču, za kuhinjskim stolom ili u krevetu.

Staromodni pisaći sto, koji sakriva pribor u svojim ladicama i policama, također može biti pogodan za rad u zajedničkom prostoru, posebno ako je spavaća soba jedino mjesto za to.

roommate9Pojednostavite svoj društveni život. Planirate veliko druženje, dok, Vama nepoznato, Vaša cimerka planira noć za odmor ili intenzivno učenje. Takve različitosti mogu uzrokovati nepotreban razdor. Moderni planeri na zidu ili ploča za zapisivanje će vam pomoći da unaprijed planirate prostor i vrijeme za neku svoju aktivnost.

roommate10

 

 

 

 

 

Pronađite svoj prostor. Ne treba Vam ogromna kuća – ili zapravo, uzmite samo-stojeći stolić – kako biste napravili malo prostora za rad. Uvucite police visine stola u prazan prostor i udahnite život prethodno nevoljenom kutu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(houzz.com)

 

 

© Divithana, 2013