9 razloga za kupiti sliku

9 razloga za kupiti sliku

Nema sumnje da je kupovina grafika i plakata zabavna (i pristupačna), ali mnogo toga se može reći u odbranu komada umjetnosti svoje vrste. Ako se držite uokvirenih grafika, neka vas ovi razlozi potaknu da, umjesto njih, proučite poneku umjetničku sliku.

slika1

1. Kupovinom slike, direktno podržavate umjetnika. Slikari prelijevaju svoja srca u svoje radove i može biti jako teško spajati kraj s krajem u ovakvom radno-intenzivnom i konkurentnom području. Obogatite svoj dom i osjećajte se dobro znajući da Vaša kupovina podržava lokalnog umjetnika kupovinom u lokalnim galerijama.

kapija_strah

2. Slike su osjetne. Printana površina nikada se ne može porediti sa luksuznom teksturom varijacije slikarstva. Bilo da su rađene na platnu, drvetu ili prošarane akvarelom, originalne slike imaju dodirljivu kvalitetu koja ih odlikuje.

slika3

3. Slike su savršene za unajmljivača. Ako unajmljujete, može biti teško personalizirati svoj prostor kada ne smiješ obojiti zidove ili napraviti neku drugu promjenu. Ali objesite sliku ili dvije i prostor odmah odiše sa više “mene”. I, za razliku od glomaznih komada namještaja, slika će se uklopiti u bilo koji dom u kojem živite, što je pametnija investicija, ako se često selite.

slika5

4. Slike su unikatne. Ima nešto zadovoljavajuće u posjedovanju jedinstvenog umjetničkog djela u domu.

slika4

5. Slike su ručni rad. Kao i ručna pletiva, ručno izrađena keramika ili ručno izrađeni namještaj, slike pokazuju ruke svog izrađivača. Ovaj kvalitet donosi bogatstvo i personalnost domu – tvornički namještaj i glatko printani posteri se jednostavno ne mogu natjecati.

slika6

6. Slika može oblikovati sobu. Slike mole da budu žarište sobe. Bilo da Vaš umjetnički ukus ide do odvažnog, grafičkog ili vintage pejzaža, slika koju odaberete će imati veliki utjecaj na Vaš prostor – ne postoji takva stvar koja će imati toliki wow efekat za sobu.

slika8

7. Slike čine kuću domom. Slike koje posjedujete neko vrijeme postaju poput starih prijatelja. Jednostavno, obogaćivanje bilo kojeg prostora slikama, bez obzira gdje ste, čini da se osjećate kao kod kuće, čak još i više ako ste slike naslijedili od roditelja ili nekog starijeg iz generacije.

Beautiful-Abstract-Flowers-Art-Paintings-for-Modern-Living-Room-Wall-Decorating-Designs-Ideas

8. Slike inspirišu! Posmatranje slike koju volite osvježava Vam duh. Zašto ne darovati sebi dnevnu inspiraciju čuvajući malu sliku kojoj se divite?

slika7

9. Organizovanje vlastite umjetničke galerije je zabavno. Hoće li Vas privući pasteli, portreti, mrtva priroda ili krajolici? Reprezentativna umjetnost ili apstraktno? Odabir slika pomaže da usavršite svoju ličnu estetiku.

ahmet-hundur

 

 

 

 

 

Izvor fotografija: Ahmet Hundur, houzz.com

© Divithana, 2013