9 razloga da volite svoju kuću baš takvu kakva jeste

9 razloga da volite svoju kuću baš takvu kakva jeste

Bilo da ga često upoređujete sa kućama na fotografijama ili onim profesionalno-stilizovanim, prirodno je da nekada i niste oduševljeni svojim domom. Srećom, osjećaj zadovoljstva u domu je nešto dostupno svima, bez obzira na veličinu ili stanje Vašeg prostora. Prolazeći kroz ovih 9 prijedloga, možete početi više cijeniti Vašu kuću, baš onakvu kakva je danas.

d1

 

1. Sjetite se šta vas je prvo privuklo Vašoj kući. Bez obzira na to gdje živite, očito je postojalo nešto što Vas je privuklo Vašoj kući kada ste je prvi put vidjeli. Da li je to bilo osunčano dvorište, šarmantna nadstrešnica, originalni drveni podovi? Jednom kada se uselite u neko mjesto, prirodno je da se fokusirate više na poboljšanja kuće, ali samo jedan trenutak da se pozovete na neke omiljene stvari o Vašoj kući može posložiti perspektivu.

d22. Koristite Vaša čula. Ako se osjećate loše u vezi Vaše kuće, može biti teško pronaći bilo šta što cijenite – ali koristeći Vaša osjetila, možete doći do pravih zadovoljstava doma. Krenite na brzinsku turu osjetilima po kući i primijetite sve što je pozitivno; ušuškani komfort Vašeg kauča, miris kafe, osjećaj čupavog tepiha pod prstima.

 

 

d3

 

 

 

 

 

3. Uporedite ga sa ne-domom. Zamislite da ste upravo bili na dugom putu i stižete kući prvi put nakon sedmica. Zatvarate vrata iza i duboko udahnete. Čemu se najviše radujete u bivanju kod kuće u tom trenutku? Razmislite o načinama na kojima Vas Vaš dom podržava i pruža Vam udobnost.

 

 

 

 

 

 

d4

 

 

4.Razmišljajte izvan vidljivog. Da li su Vaš zakup ili hipoteka povoljni i dopuštaju Vam da živite na svoj način? Da li je Vaša kuća blizu kuće najboljeg prijatelja, predivnog parka ili Vašeg omiljenog kafića? Da li je mirno? Da li su susjedi ljubazni? Mnogo je faktora koje ne vidite kada razgledate okolo, ali su podjednako, ili čak i više, značajni nego sam prostor.

d5

 

5. Razmotrite šta to posjetioci vole u Vašem domu. Kada prijatelji dođu, da li komentarišu kako je Vaš dom gostoljubiv i opuštajući? Da li je dobar za druženja, intimne razgovore ili roštilje na travnjaku? Obratite pažnju na ono što drugi govore o Vašem prostoru.

d6

6. Pogledajte i žive stvari. Pobrinite se da uračunate i ljude i ljubimce sa kojima dijelite dom među Vaše blagoslove. Da li svjetlo u sobi olakšava biljkama rast na prozorskoj dasci? Da li Vam posjedovanje vlastitog doma ili uslužni iznajmljivač omogućavaju da dijelite svoj prostor sa svojim krznenim prijateljima? Da li Vaša djeca vole skakati po elastičnom starom kauču?

d7

7. Pogledajte kroz prozore. Da li imate pogled na vlastitu baštu, na užurbanu gradsku ulicu, na prelijepo drvo? Imate li omiljeno mjesto koje posmatrate dok sjedite i jednostavno promatrate oblake?

d88. Gledajte svijetlu stranu. Ponekad je samo potrebna svježa perspektiva da se ono što bi moglo biti negativno pretvori u nešto dobro. Mali prostor se može osjećati tjeskobnim, ali također koristi manje resursa, tako da prirodno ozelenjava Vaš način života.

Dijeljenje doma sa proširenom porodicom može biti teško s vremena na vrijeme, ali nesumnjivo obezbjeđuje uspomene koje će Vam vedriti mnoge naredne godine. Ako Vas nešto nervira, pokušajte obrnuto misliti o tome.

 

 

 

 

d9

9. Razmislite o onome što Vam Vaša kuća dopušta da radite. Bilo da volite kuhati, zabavljati se, čitati, gledati filmove, ili se igrati sa djecom, fokusirajte se na aktivnosti u kojima uživate kod kuće, što Vam može pomoći da umanjite fokus sa nikad-završene liste poboljšanja kuće. Zapravo, korištenje Vaše kuće što više je jedan jednostavan i predivan način da cijenite sve što ona ima za ponuditi.

d10Nastavite: Ako Vas ovi prijedlozi inspirišu da pogledate svoju kuću na neki novi način, razmislite o skupljanju Vaših misli u dnevnik zahvalnosti. Također, obratite pažnju na tačno ono zbog čega ste zahvalni u Vašoj kući – i uradite još toga. Sasvim je prirodno da okopavate u bašti, pripremate tijesto za domaći hljeb ili čitate priču djetetu, a počet ćete se nesvjesno osjećati zadovoljnima sa stvarima baš onakvima kakve jesu.

 

 

 

 

 

Izvor fotografija: houzz.com

© Divithana, 2013