4 tajne za postizanje luksuznog izgleda kupatila

4 tajne za postizanje luksuznog izgleda kupatila

Budući da ukupni materijalni troškovi mogu biti niski na manjem prostoru kao što je kupatilo, pružaju se razne mogućnosti za doradama. Od velike je pomoći ako znate gdje da trošite, a gdje da štedite. Evo nekoliko trikova kako postići fini završni izgled po najnižim troškovima.

Koristite zatamnjena stakla

bathroom1

Kao jedna od rijetkih značajki koje se dobro uklapaju u kupatila jeste tuš-kabina zatvorena zatamnjenim staklom. Ujedno stvara dojam privatnosti i sofisticiranosti sa vizualnom otvorenošću, a ne dodaje mnogo na cijenu u odnosu na prozirna stakla.

bathroom2

Ako preferirate otvoreniji izgled, čista staklena ploča je još uvijek napredniji nivo od tuš-zavjese, za stvaranje osjećaja modernog.

Trikovi s pločicama

bathroom3

Izgled pločica od poda do plafona je važan u davanju tradicionalnom ili modernom prostoru osjećaj visine, ali…

bathroom4

…to ne znači da i vaši troškovi moraju biti visoki u pokušaju da popločate cijelu prostoriju. Umjesto toga, razmislite da popločate samo jednu ili dvije strane zida od vrha do dna. I dalje ćete imati isti završni efekat, bez snošenja troškova pločica za cijelu prostoriju.

bathroom5

Također, razmislite da odaberete jednu vrtu pločica za pod i zid, radi jakog i jedinstvenog dojma i izgleda. Naravno, ostatak zidova ostaje u bijelome.

bathroom6

Ako želite popločati sve zidove uz najniže troškove, a posebno ako raspored ne ostavlja zidove sigurnima od prskanja i vodenih mrlja, preporučuju se klasične “podzemne pločice” preko umjetnog kamena. Za dramatičniji efekat, ispunite ih tamnijim nijansama…

bathroom7

…ili modernim uzorcima, poput ovog jednostavno složenih širokih pločica.

Moć ogledala

bathroom8

Veliko ogledalo ima veliku moć. Smanjuje troškove pločica prekrivajući većinu zida i praktično može dvostruko vizualno uvećati prostoriju i činiti da se osjećate kao u ogromnoj ličnoj oazi…

bathroom9

…čak i ako je prostorija manje veličine. Razmotrite postavku ogledala između dva zida. Primjećujete kako ovdje zid pruža dojam kao da je popločan, iako je tu ustvari samo par centimetara kamene površine ispod ogledala.

bathroom10

 

 

 

 

© Divithana, 2013