Uradi sama: Terarijum- Vaša mini pustinja

Uradi sama: Terarijum- Vaša mini pustinja

Svaka žena je, u većoj ili manjoj mjeri, ljubitelj cvijeća. Za one kojima je izgovor da se ne sjete zaliti cvijeće pa im ugine, terarijum sa kaktusima i sukulentima je  prilika da dokažu i sebi i drugima da one to mogu.

One druge koje nemaju prostora “još i za saksije” također ostaju bez izgovora, kaktusići i sukulenti prostor uopće ne traže, možete ih smjestiti u teglice ili šoljice, u galeriji ćete vidjeti divna, kreativna ali i reciklirana rješenja.

Za one koje imaju malu djecu, pa misle zbog njih da ne trebaju imati ovo cvijeće  donosimo protuargument. Aloe vera pripada porodici sukulenata i prvakinja je među biljkama u pročišćavanju zraka. Dakle, Aloe vera je vrlo potrebna i korisna svakom domu. Uz nju priložite još neku biljkicu i svome domu dajte prirodnjačku dimenziju.

Osim Aloe vere sugerisat ćemo na čuvarkuću o čijim ljekovitim svojstvima nećemo ovom prilikom a sigurno ste informisane da su naše nane i majke uspješno liječile upale uha, svaka kuća je imala svoju čuvarkuću.

Pošto je Divithana portal za savremenu muslimanku a savremena žena vodi računa o svojoj koži, sugerisat ćemo Vam da istražite koristi čuvarkuće za kožu. Preporučujemo listić prerezati uzdužno i sok nanijeti na lice. Posebno efikasno na bubuljicama i upaljenim miteserima.

 

Mislimo da smo donijele dovoljno razloga zašto da kreirate svoju mini pustinju.

Za izradu Vam neće trebati mnogo, većinu biljaka možete dobiti od tetke, strine ili komšinice koja voli cvijeće jer se same razmnožavaju a i ne koštaju mnogo ako ih baš želite kupiti.  Ove biljke ne traže mnogo vlage ni zemlje, zemlje tek toliko da imaju gdje korijen pustiti i učvrstiti se. Ukoliko je posuda prozirna, igrajte se s kamenčićima i pijeskom, ali ne zaboravite sloj zemlje, preko kojeg uvijek možete posuti pijesak u boji ili kamenčiće.

Vašoj pustinji je dovoljno malo vode u 15 dana. Ako se odlučite za kaktusiće zasigurno ćete biti oduševljene njihovim raskošnim ali, nažalost, kratkotrajnim cvjetovima.

 

© Divithana, 2013