Uradi sama- Napravi višenamjenski cvijet

Uradi sama- Napravi višenamjenski cvijet

Pred nama su dani bez boja, dani hladnoće, smoga, vode, leda i pahulja… Koliko god to ne htjele, sve češće posežemo za tamnim bojama. U današnjoj rubrici Uradi sama donosimo niz slika, upustvo  i savjete kako da izradite i nosite ručno rađeni cvijet.

Procvjetajte!

Potreban Vam je materijal topiv na visokoj temperaturi (žoržet, neke vrste svile, podstave, zavjese, može čak i marama koju ste progorile peglom, priznajte da jeste barem jednu!), makaze, svijeća, igla, konac, perle, vruće ljepilo i bašlija (ziherica).

Materijal izrežete na ovale, kružiće, latice, na slikama ćete vidjeti kako se sve možete poigrati oblicima.

Nad svijeću, nikako u plamen, nego nad plamen, na toplotu iznad plamena nadnosite laticu i gledate kako se uvija. Tim postupkom Vi vladate, količina savijanja, oblik i slično, pazite da plamen ne uhvati tkaninu ili da tkanina od plamena ne potamni. Sve će Vam se samo reći, nije teško, naprotiv. Latice redate jednu na drugu, ako pravite krugove, ili ih redate u krug ako pravite “ružu”. Latice slažite tako da se na jednom mjestu sve dodiruju da ih “pohvatate”  sa što manje konca. Zašijte čvrsto.  S vanjske strane cvijeta se vidi konac, zašiveni dio… E tu zašijte perlu ili neko lijepo dugme, žene za sve imaju rješenje.

Ovisno o namjeni, s unutrašnje strane cvijeta nanesite vruće ljepilo i prilijepite na bašliju (zihericu), šnalu, rajf ili prišijte na trakicu za svoju djevojčicu. (Ukoliko nemate ljepilo, pokušajte koncem pričvrstiti, zašiti, za bašliju)

 

Savjet plus je da napravite dva XXL cvijeta, jedan sebi kao broš a drugi kćerci na rajf, trakicu ili kapu. Možete pokloniti prijateljici i njenoj princezi. (Ko se ne bi obradovao?)

Ideja je mnogo, budite vrijedne, lijepe i cvjetajte!

© Divithana, 2013