Uradi sama- Čokoladne ogradice i ukrasi za torte i kolače

Uradi sama- Čokoladne ogradice i ukrasi za torte i kolače

Fondani su deža vu. Čokolada je IN. Čokoladni ukrasi su uzdah i oku i nepcu. 

Danas Vas pozivamo da se okušate, ili ako već jeste, da se usavršite u čokoladnim ukrasima koji su uvijek, u svakoj prilici nepogrješiv izbor.

Čokoladna ogradica će naobičnijoj torti dati vrlo otmjen izgled, čokoladni cvjetovi, oblici ili listovi će decentni izgled poslastice podići na najviši nivo.  Obični muffin, cupcake ili kolač će dobiti posve novi izgled sa stilski oblikovanim komadićem čokolade. Da, komadić čokolade jer Vam neće trebati ništa više od obične čokolade za kuhanje. 

Postupak je sljedeći: Na pari istopiti čokoladu za kuhanje bez ikakvih dodataka, povremeno promiješati. Nakon što se čokolada u potpunosti istopila, posudu uklonite da se malo ohladi. Kad ne bude vrela, već onako topla, sipati je u kesu za zamrzivač koju smo zbog lahkoće presipanja stavili u čašu ili šolju. Vrh kese svezati da čokolada ne curi na sve strane a špic kese probušiti vrlo,vrlo malo. Pazite, toplija čokolada otvor proširi i izlazi u malo većoj količini.

 

Mini ukrasi

Ako niste mnogo maštovite isprintajte motive i podmetnite ih ispod papira za pečenje po kojem ćete lagano istiskati čokoladu, pisati njom ili crtati, srce, leptir, violinski ključ, slovo, ime ili neki neodređeni  oblik… ne možete pogriješiti.

Univerzalno pravilo za čokoladu je da se istiskuje topla a hladi postepeno na sobnoj i hladnijoj temperaturi. Nikako ne naglo hlađenje (frižider ili na balkon ako je baš hladno) jer tad dolazi do pucanja čokolade. Linije ne smiju biti pretanke, što deblje to je oblik čvršći i teže dolazi do pucanja.

Čokoladne zdjelice

Čokoladu istopiti, ohladiti i u toplu uroniti mini balone. Staviti na papir da se stegne nakon čega probušite i uklonite balon.

Šupljikavu zdjelicu pravite na način da oblik koji želite, pravu zdjelicu obložite alu-folijom s vanjske strane i po njoj istiskujete čokoladu. Ohladiti i odvojiti zdjelicu i foliju. Osim alu, možete koristiti i streč-foliju.

Čokoladna ogradica

Tu je još potreban metar. Tortu ohladite u frižideru dobro, izmjerite joj visinu i prečnik.  Prečnik pomnožite sa 3,14 i dobit ćete obim torte, odnosno dužinu ogradice. Visina torte je visina ogradice. Izrežite ili nacrtajte ogradu potrebnih dimenzija na pek-papiru i principom kao i za oblike istiskujte čokoladu.

Čokoladni listovi

Operete list i premažete čokoladu u dva sloja. Nakon što se stegne čokolada, list polahko odvojite.

 

Čokoladni cvijet

Možda je on high level ali nije zahtjevan, samo poštovati proceduru i podlogu hlađenja čokolade.

Pratite sliku s rozim cvijetom, obojena bijela čokolada (dakle može i ona, samo kvalitetnija. Mi preporučujemo, ipak, tamnu).

Ocrtajte trouglove, na jednoj ravnoj strani izvucite čokoladu u špiceve da trougao poprimi izgled latice. Ako želite dva sloja cvijeta (punoću) onda pravite, na primjer, 2 puta po 6 listova, 6 većih i 6 manjih. Vi možete i više i manje, po želji.

Trokutiće sa čokoladom prenesite na neravnu, blago zakrivljenu podlogu. Ja sam na tavu kojoj ivice nisu okomite već kose i na poklopcu od plastične zdjele koji ima neke uvale po sebi i u te uvale sam “uvalila” papir s čokoladom da se stegne. Od težine listovi su klizili po tavi pa sam ih selotejpom fiksirala.

To je to! Kad se ohladi, stegne, odvojite papir i vaše latice su spremne na poprime izgled raskošnog cvijeta. Kad ih sklapate u cvijet ljepilo vam je, šta drugo, nego opet čokolada. 100 g je dovoljno za jedan veliki cvijet, lijepljenje, oblizivanje i ostane još.  Ako se u međuvremenu čokolada u kesi stegnula, zaronite je kratko u toplu vodu i opet je vrlo podatna za raditi njome.  Sredinu cvijeta ukrasite nekim jestivim perlama ili išpricajte čokolade…

 

Od srca želimo da uživate u svojim kreativnim, čokoladstvenim momentima.

© Divithana, 2013