Zašto je majčinstvo teško?
Best Documentary Family Photographer

Zašto je majčinstvo teško?

Teško je ne pustiti najslađe okice da gledaju u najdraže likove, na četverokutnim čudima što zrače, svaki dan, čitav dan. “Dosta” nije nikad. A ti, uprkos okicama i osmijesima koji razoružavaju, moraš znati bolje.

O pošasti zvanoj šećer nemoj ni da počinjem! Borba s vjetrenjačama? Samo čekaj.

Teško je ne kupiti im sve što požele, a požele sve- svaki dan.

Teško je ne udovoljavati njihovim zahtjevima (a imaju ih 1560 u toku 24 h) i stalno im postavljati jasne granice (a propituju ih- stalno).

Teško je svakodnevno, a pogotovo cjelodnevno (!) baviti se drugim insanima, i to malim, koji o svijetu tek uče i mnogo traže- samo traže. Usput prolaze (često) burna razdoblja odrastanja i sazrijevanja koji često iziskuju posljednji atomčić snage i strpljenja i dovode vas na rub- ma hajde da se ne lažemo– nerava!

Teško je jer nekad biste da budete apsolutno neproduktivni- onako iskreno (jer istina oslobađa). Meditacijsko ispijanje kafe postaje luksuz a besciljni šopinzi- davno odsanjani san.. 

Teško je dojenje uspostaviti i u dojenju istrajati. P u n e  d v i j e  g o d i n e.

Teško je navići se na noćna buđenja, pogotovo ako ste čitav život navikli prespavati čitavu noć- a ako spadate u Homo sapiense, veliki su izgledi da jeste.

Teško je, najteže, sve tantrume ispratiti. Poželjeti im prvo dobrodošlicu pa ih onda i lijepo primiti.

Teško je s djetetom cjelodnevno razgovarati, odgovarati! (Rekreativno nije, ali profesionalno- dabome). Teško je stalno imati strpljenja i razumijevanja. I vi ste čovjek..

A lahko?

Lahko je ubirati slatke plodove svoga velikog truda- onda kada shvatite da vam dijete izrasta (ili je već izraslo!) u pametnu, samosvjesnu ličnost, koja zna šta želi i zna kako to da ostvari, istovremeno uvažavajući  i poštujući druge. Sve se odjednom učini lahkim kada postane osoba koja voli druge- ljude, svijet, život.

Teško je ukoliko vam nije svejedno u šta će vam dijete izrasti. Teško je insana podići. Ali na svijetu sigurno ne postoji ništa što više ispunjava nego ukoliko to uspijemo ostvariti.

Bože, olakšaj, a ne otežaj. Bože, završi s dobrim. Amin.

 

 

(Izvor: blog Smotuljak Radosti – https://smotuljakradosti.wordpress.com/, Facebook stranica: https://www.facebook.com/smotuljakradosti/)

© Divithana, 2013