Lijepe i bez šminke

Lijepe i bez šminke

Sigurno ste, kao majka bebe/male djece, bezbroj puta pomislile kako nemate vremena za najobičnije radnje, za nešto što vam prije nije oduzimalo mnogo vremena. Razlog za to leži u činjenici da smo izmorene od milion malih, rutinskih i nezanimljivih radnji u toku dana (poput mijenjanja pelena, brisanja lica, hranjenja, presvlačenja, sklapanja/rasklapanja kolica, sjeckanja, kuhanja, raspremanja i sl.). Sigurno nije zbog toga što doslovno ne možemo naći 5-10-15 minuta za neku radnju..

Jedna od tih radnji, barem meni, je uljepšavanje ili šminkanje. Žao mi je, uzgred rečeno, kada žene sebi svjesno ili nesvjesno prave komplekse i smatraju da bez šminke izgledaju užasno. Smatram da svaka žena bez šminke izgleda u najmanju ruku OK- što ne znači da se ne treba uljepšavati, ali lično mi je pretjeran stav da to mora da bude nešto obavezno i prijeko potrebno na dnevnoj bazi. Šminkat ću se kada budem raspoložena. Stvar je u tome što mi se sa sadašnjim ritmom i načinom života to dosta rijetko radi..

I neka me! Ali.. (Uvijek postoji “ali”)..

“Moraš naći vremena da se središ!”

“Joj, šta ti je to, 5 minuta!”

Ii slično.

Ne, ne moram naći vremena. Ne želim. Smatram da mi je, u ovom periodu života, uljepšavanje s pravom među zadnjima na listi prioriteta. Nisam potpisala da budem vječno neuglađena. Samo sam izabrala da se fokusiram na mnogo važnije stvari, poput pravilne brige i njege, adekvatnog odgoja svoje djece, odmora (!) (da bih bila osoba puna ljubavi i strpljenja, koja može da pruži sve navedeno).

Kao u mnogim aspektima života, i u ovome žene same sebi nameću bespotreban pritisak. Opustite se, odmorite.. Oprostite sebi (sitne nesavršenosti).. Znajte šta želite.

(Ograđujem se od pogrešnih tumačenja i preventivno izjavljujem da se samo dekorativna kozmetika smije nonšalantno shvatiti, održavanje lične higijene nipošto. Zapamtite, na engleskom jeziku ne postoji slučajno izraz “beauty sleep”. Dobar san čini čuda za dobar izgled.)

Izvor: blog Smotuljak Radosti – https://smotuljakradosti.wordpress.com/, Facebook stranica: https://www.facebook.com/smotuljakradosti/)

© Divithana, 2013