Roditeljstvo iz ugla jednog introverta

Roditeljstvo iz ugla jednog introverta

Rijetko ćete, barem u našem društvu, čuti ženu kako se žali na vrstu i obim posla (valjda je to nekakva sramota).. Još ćete rjeđe čuti majku kako se žali na bilo šta vezano za svoje dijete – a skoro nikada takvu priču nećete čuti iz usta neke površne poznanice. Svi se, ipak, moramo pretvarati kako držimo sve konce u rukama i kako su nam djeca savršena. Bože oprosti da nam je nešto teško i naporno u vezi njih, to samo i definitivno može značiti da smo mi loše majke..

U cilju pucanja tog lažnog balončića od sapunice koji nam apsolutno nije od bilo kakve koristi, podijelit ću sa vama ono što meni najteže pada – iskreno, kako jedino znam..

Ni slutila nisam da će mi sa mojom djecom najteže pasti pričanje. Valjda zbog toga što ni sami sebe ne poznajemo dovoljno dobro i što o sebi učimo kako starimo. Tako sam i ja, tek sa djecom, shvatila da volim samo selektivno pričati. Tačnije, razgovarati. Ćaskanje iscrpljuje život iz mene – pogotovo na duže vremenske periode. Čudna sam, vjerovatno, biljka – iako ekstrovertna po mnogim tačkama, psiholozi bi to, ipak, nazvali introvertnom crtom. Introverti vole svoje vrijeme, u kojem su sami, u tišini ili sa malo zvukova, rade stvari koje vole, polahko i bez žurbe. Uživaju u vremenu provedenom sami sa sobom.

Sa djecom baš ništa nije tako. Nikada niste sami, čitav dan se od vas nešto traži, zapitkuju vas, pričaju nešto što još uvijek nema mnogo smisla a vi kao dobar roditelj to, naravno, slušate i učestvujete u tim malim, slatkim razmjenama doživljaja. O vremenu za drage aktivnosti neću ni počinjati. Sretni ste ako se poslije dana provedenog s djecom ne srušite  na krevet i zaspite zajedno sa njima, istog momenta. Iz tog razloga i srkanje kafe u miru cijenite kao ne znam ti šta.

Zbog toga su mi, lično, najdraže bebe. S njima je pričanje ostavljeno na slobodan izbor vama, dok one, same, s vremena na vrijeme nešto pomalo izguguću što je baš slatko i ugodno za uši. Svi mi, sigurno, imamo drage i manje drage periode u razvoju djece. Za mene je najzahtjevniji ipak taj toddlerski, predškolski uzrast, upravo zbog činjenice što su puni energije i previše željni života i događaja – pa onda tu istu energiju crpe iz vas, što vama, kao osobi kojoj inače produženo druženje s ljudima donekle crpi energetske zalihe – poprilično teško pada.

Podijelit ću sa vama još nešto: teško mi pada slušati visoko frekventni dječiji plač – što je poprilično česta pojava ako imate zahtjevnog dvogodišnjaka kojeg svaki propali pokušaj uspostavljanja samostalnosti jako frustrira. Tu nikakvi zagrljaji, tješenja i razuvjeravanja ne pomažu. Od vas, kao roditelja, se očekuje samo da mirno ispratite takve izljeve emocija i da mu time date do znanja da je OK da osjeća, šta god to bilo. Što nimalo nije lahko ako imate osjetljive uši i inače ste poprilično osjetljivi na zvukove.

Šta je vama najveći izazov u odgajanju djece?

(Izvor: blog Smotuljak Radosti – https://smotuljakradosti.wordpress.com/, Facebook stranica: https://www.facebook.com/smotuljakradosti/)

© Divithana, 2013