Prestanite davati slatkiše mome djetetu!

Prestanite davati slatkiše mome djetetu!

Znam da je naizgled bezazleno. Znam da iza čina uručivanja bombona jedne potpune strankinje vjerovatno nema nikakve loše namjere, naprotiv, ali molim vas – ne dajite sebi tu slobodu da mome djetetu povećavate nivoe šećera u krvi. Znam i da će me sve mame koje se bore sa postavljanjem zdravih granica djeci – itekako razumjeti.

Situacija je sljedeća: U šoping centru ste sa malcem, uživate. Pored vas sjedi neka djevojka koja se smješka bebi i beba njoj, kliknuli su. Baš lijepo, pomislite, ne boji se nepoznatih osoba. Iz vedra neba, ugledate istu djevojku kako se sa osmijehom od uha do uha približava vašem malenom i u ručice mu uručuje nekakvu čokoladu, veselo klimajući glavom, očekujući valjda da ste raznježeni takvim potezom. Naravno da jesam, ako se raznježenošću može nazvati hladan znoj koji me oblio. Znam šta slijedi – oduzimanje čokolade, vriska, piska, plač. Naravno da mu mogu dati samo jednu, dvije kockice – u savršenom svijetu! U dječjem, ukoliko imate ikakvu predstavu kako on izgleda, htjet će se pojesti čitava čokolada.

I eto vama bespotrebne borbe. Da se razumijemo, roditelj stalno ima borbe i stalno mora postavljati neke granice. Ali nakon dana u kojem sam hiljadu puta objašnjavala zašto nije ok udarati mlađeg brata, zašto se treba dovršiti doručak, zašto ne možemo na bazen na -3, zaista mi se ne da baviti bespotrebnim komplikacijama koje mi je uzrokovao potpuni stranac. Ž e l i m  m a l o  m i r a. Mogu li?

Znam da će mnogi pomisliti: “A daj, ženo božja, pa to je slatko, to je lijepo, što pretjeruješ.” Isto sam i ja pomislila kada sam, primjera radi, u jednom članku pročitala da  ne trebamo siliti djecu da ljube i grle ikoga, čak ni članove porodice. Pomislila sam isto da je takvo nešto pretjerano, da ih zapravo učimo da iskazuju emocije. A onda, kada sam razmislila, shvatila sam da ih jedino NE učimo tjelesnom integritetu.

Zato, neka i moji neistomišljenici razmisle. Šta to ima dobro u jednoj čokoladici/bomboni/slatkišu generalno pa da se daje kao nagrada djeci? Da li je možda zdravo? Da li je možda hranjivo? Da li im tako stvaramo zdrave navike? Odgovor na sve ovo je naravno NE. Možeš mu ponuditi kakvu voćkicu, zdravi slatkiš. A možeš i poput mene, dok sam se smiješila i tepala djeci stranaca prije vlastite djece, učiniti samo to. Slatka su mi bila, preslatka, i nisam osjećala nikakvu potrebu da ičijoj djeci nudim ikakvu hranu. U krajnjem slučaju bih pitala mamu da li je to ok, ili bih njoj ponudila da mu da naknadno – jer se to zove poštovanje prema osobi čiji je zaista emanet to dijete.

I naravno da moja djeca jedu slatkiše, tu i tamo. Naravno, jer ne živimo u savršenom svijetu u kojem možeš samo isključiti sve uticaje sa strane. Naravno, jer ni sami nismo savršeni i nismo svjesni onoga što unosimo u svoj organizam i smatramo da nema ništa loše u nekoliko zalogaja u kojem ima dobrog (?), starog, rafiniranog šećera. A nismo svjesni da smo samo stvorili loše navike, ovisnost, začarani krug, u koji smo ubacili i vlastito dijete. Sa šećerom je priča jednostavna – želiš svoje redovne doze, ako ne i više. Zato je najbolje priču sa rafiniranim šećerom ne započinjati nikako, ili je odgađati i svakako kontrolisati što više moguće. Nezapočinjanje je, naravno, praktično nemoguće zbog uticaja deda, nana i ostalih čuda kojima jednostavno ne možeš dokazati nikakva nova otkrića. Osim ako imate sreće da ste sami jedno od djece o ishrani edukovanih roditelja koji svome unučetu ipak radije daju hurmu ili – mango?! Ili mu zbrčkaju jedno od onih zdravih slastica, a postoje, kunem vam se – neki dan sam pravila zdrave brownies. Ne lažu vas oči, dobro čitate, u njima nema ništa loše a šmekaju (skoro) kao pravi.

Pa hajmo se potruditi radi svoje djece. Zbog koga ćemo, ako ne zbog njih? Zbrčkajte mu zdravi brownie, energetsku kuglicu, hurme punjene kokosom, štagod. Samo mi na oči ne dolazite sa bilo čim u šarenoj, vrištećoj ambalaži.

(Izvor: blog Smotuljak Radosti – https://smotuljakradosti.wordpress.com/, Facebook stranica: https://www.facebook.com/smotuljakradosti/)

© Divithana, 2013